Else Bachs glutenfrie Napoleonshatte – en hyldest til min mor

Print Friendly, PDF & Email

Det hele gik så stærkt fra midt juni, da vi fandt ud af at mors cancer var vendt tilbage og frem til onsdag d 7 september, da hun sov ind på Hospice Limfjord i Skive. Knap tre måneder var alt vi fik. Vi brugte dem til fulde og fik den bedst mulige tid sammen under omstændighederne. I den forbindelse gav hun mig sine bedst opskrifter. De opskrifter, som vi har snakket om mange gange, at jeg skulle huske, at have en kopi af, men altid glemt igen. Jeg kunne jo få dem næste gang jeg kom. Denne opskrift på glutenfrie napoleonshatte er tilpasset ud fra hendes opskrift på napoleonshatte. Det har altid været én af hendes yndlingskager og derfor valgte vi, at det var den, som skulle serveres til kaffen efter bisættelsen. Så måtte jeg jo igang med at bage, for jeg ville simpelthen kunne spise med!

Der er allerede gået en måned, jeg ved ikke helt hvor den blev af. Jeg har arbejdet fuld tid den måned og det har taget mere energi end jeg havde regnet med. Nu er jeg tilbage på 21 timer igen. Jeg glæder mig meget til at have mere tid til at arbejde på opskrifter og mine projekter. Mere om det en anden gang i dag er det min mor det handler om. Opskriften her er min måde, at fortælle verden hvor meget jeg savner hende.

glutenfrie-napoleonshatte

Else Bachs glutenfrie Napoleonshatte

Kransekagemasse

100 g sukker
600 g marcipan
hviden af 2 æg (60 g)

Rør æggehvide og sukker sammen. Riv marcipanen groft og bland æggehvide-sukkermassen med det. Ælt nu det hele sammen til en fast masse igen, det skal æltes grundigt igennem.

Mørdej

90 g flormelis
70 g majsmel
200 g fuldkornsrismel
15 g fiberhusk
5 g johannesbrødkernemel
1 tsk bagepulver
300 g margarine (kold)
1 æg

Bland flormelis, mel, fiberhusk, johannesbrødkernemel, bagepulver og sukker sammen i en skål. skær margarinen i små tern og kom dem i skålen. Nu arbejdes det godt sammen til en smuldredej og samles til sidst med ægget. ælt dejen godt igennem og lad den hvile koldt i 1 time.

Samling

1 portion kransekagemasse
1 portion mørdej
200 g god mørk chokolade

Rul mørdejen ud i ca 3 mm tykkelse og udstik medaljoner i passende størrelse. den klassiske napoleonshat har en størrelse på 7 cm, men jeg laver dem ofte mindre. Fordel kransekagemassen på medaljonerne og bøj dejen op omkring kransekagemassen, så kagen får form som Napoleons hat. Klem den let fast, så den bliver der under bagningen. Bag kagerne ved 180 °C i 10-12 minutter og lad dem køle helt af.
Smelt chokoladen og smør den ud på bunden af kagerne med en pensel. Lad chokoladen størkne og server dem.

Disse napoleonshatte er fryseegnede også med chokoladeovertræk på bunden. Så har du altid en nem kage til kaffen på lager til spontane gæster eller hvis du selv skal tage kaffebrød med til en begivenhed.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Hvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Facebook

2 thoughts on “Else Bachs glutenfrie Napoleonshatte – en hyldest til min mor”

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *