flødestuvet hvidkål serveret med kanelsukker og smørklat

Som nogle af jer ved, har jeg her i weekenden været på Copenhell med vikingerne. Og jeg var ansvarlig for at tilberede medarbejdermad til 50 frivillige vikinger.

Vi havde en masse hvidkål, dels fordi de blev brugt til den vegetargryde vi solgte i madboden og dels fordi vi havde den fantastiske aktivitet baskekål. Baskekål er stangtennis med et kålhoved som bold og et sværd, en økse eller en kølle som bat. Det går ud på at ramme og smadre kålhovedet, på det antal sving med valgfrit våben man får.

Så vi valgte at lave en ret med hvidkål én af dagene, det var jo fjollet at købe en masse andet ind, når nu, der var så meget kål 😉
Det blev til stuvet hvidkål og så var spørgsmålet, hvad skal der serveres til? Vi overvejde de klassiske frikadeller, men da det er en ret stor portion, der skal til når man er 50 mennesker og vi ingen pande havde, blev det ret hurtigt droppet. Så var pølser jo en mulighed, og der van en grill vi kunne smide dem på, så det var jo en rigtig god idé. Men vi solgte også kyllingelår i madsalget og den første aften var der blevet lavet alt for mange, som i virkelig alt for mange. Så det blev den spændende løsning med stuvet hvidkål og kyllingelår.

Jeg har altid fået serveret stuvet hvidkål med kanelsukker og smørklat, det er en gammel nordjysk og sønderjysk tradition. Det er sjovt, at det er i hver sin ende af jylland man har gjort det, for hele midten kender det ikke. Sjællænderne så noget forvirrede ud over det der kanelsukker 😉
De var dog begejstrede nok for det til, at tage to gange 🙂

Retten her er næsten LCHF og hvis man bruger 5 dl fløde i stedet for også at komme mælk i og kokossukker i stedet for hvidt sukker, så er den faktisk tilpasset til LCHF. Det samme gælder hvis i vælger at servere den mere klassisk med LCHF frikadeller til.

stuvet hvidkål

Flødestuvet hvidkål, billedet er tyvstjålet fra den opskrift jeg brugte som inspiration.

Flødestuvet hvidkål:

mængden her er til 6 personer

1 ½ kg hvidkål
1 l vand
1 tsk groft salt

25 g smør
4 dl fløde
1 dl mælk
1 ½ tsk groft salt
friskkværnet peber

Kanel
sukker
smør til smørklat

Skær hvikålen ud i grove stykker og kog dem i saltet vand i 12 minutter. Lad det dryppe af i en sigte og vrid vandet ud af det kogte kål med et visketykke. Hak nu kålen fint og stil den til side.

Smelt smørret i bunden af en gryde og tilsæt mælk og fløde og bring det i kog, tilsæt nu det finthakkede kål, salt og peber og bring det i kog igen. Smag til og server med kanelsukker og smørklat.

Man kan tilsætte lidt revet muskatnød hvis man ønsker det, jeg havde ikke noget til rådighed, men det giver et dejligt pift.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *