Omregningstabel fra gram til deciliter for glutenfrie ingredienser.

Print Friendly, PDF & Email

Jeg har fået et spørgsmål om hvad man gør, hvis man ikke har en køkkenvægt til rådighed og vil bage glutenfrit. Det er svært! Jeg anbefaler til hver en tid, at bruge en vægt i køkkenet. Det giver den bedste præcision og gør det nemmere, at få det samme gode resultat hver gang. Men jeg ved også godt, at dét ikke altid er muligt. Derfor har jeg lavet denne omregningstabel fra gram til deciliter for glutenfrie ingredienser.

Glutenfri bagning kræver den helt rigtige balance mellem væske, mel og strukturgiver. Hvis der er bare en smule for lidt væske, bliver det tørt og tungt. Hvis der er en smule for lidt strukturgiver, bliver det alt for løst i strukturen og smuldrer nemt. Hvis der er en smule for lidt mel bliver det klægt og svært at færdigbage. For meget af hver skaber lidt den modsatte effekt, bortset fra strukturgiveren. For meget strukturgiver giver en gummiagtig konsistens. Læs om strukturgiverne her.

De glutenfrie meltyper er ofte malet i forskellig grad, så rismel fra en producent ikke er magen til rismel fra en anden producent. Massefylden afhænger af hvor fine partiklerne i melet er.  Jo finere partiklerne er, jo tættere pakker de og jo mere vægt kan der være, i det samme rumfang.
Fiberhusk f. eks er tungt, det vejer 55 g pr. dl, bruger du den grønne Husk vejer det 27 g pr. dl, næsten det halve. Igen fordi det har forskellig partikelstørrelse.

Jeg har fundet frem til følgende vejledende liste. Men det er vigtigt, at du ikke bare tager den mængde og blander i dejen. Du skal komme det i lidt ad gangen og vurdere om dejen er for blød eller fast. Husk, at bruge et af de dl mål til 1 dl og fyld det kun op til stregen. I et litermål kan melet pakke sig tættere og så får du for meget mel. Ryst forsigtigt dl målet fra side til side, for at gøre overfladen jævn, så du kan se om det rammer stregen. Bank det ikke ned i bordet! Det pakker melet for tæt og du får for meget.

Omregningstabel fra gram til deciliter for glutenfrie ingredienser.

Meltyper

Gryn og kerner

Stivelse, strukturgiver og andet

Jeg vil gerne vise, hvor upræcist man afmåler mel, gryn og andre faste ingredienser med et dl mål. Jeg har vejet 1 dl hele boghvedekerner 10 gange og gennemsnittet er 80 g. Vægten varierede fra 76 g til 85 g, selvom jeg rystede dl målet forsigtigt hver gang og ramte linjen så godt man kan med hele boghvedekerner. Variationen er 9 g, det er rigtigt meget. Derfor anbefaler jeg brug af vægt, men med denne tabel er det muligt at klare sig uden i en snæver vending.

Hvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Facebook

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *