Jeg er stor fan af gammeldags æblekage, men både æblekagerasp og makroner er jo lavet med hvedemel, så der skal findes alternativer. Det blev til denne gammeldags æblekage i en glutenfri udgave. Jeg faldt over en opskrift på müsli, som foreslog, at man kunne bruge den i æblekage, i stedet for knuste makroner. Jeg har lavet min egen udgave, som er meget mere simpel og faktisk en granola i stedet. Da jeg ikke føler, at for mange forskellige ingredienser, vil gøre sig godt i æblekage.
Æblegrøden er ganske simpel, at lave og jeg koger en kæmpe portion om efteråret, som jeg fryser ned i portionsstørrelser. Sidste efterår blev der lavet grød af ca 7 kg æbler 🙂
Gammeldags æblekage i en glutenfri udgave
Æblegrød
1 kg æbler
75 g sukker
1 tsk vanilliepulver eller 1 vanilliestang
2 dl vand
Æblerne skrælles og kernehusene fjernes, de skæres i tern på højest 2×2 cm og kommes i en gryde sammen med sukker vand og vanille. Det koges ved lav varme indtil æblerne er blevet bløde og gullige. Rør jævnligt undervejs og vær opmærksom på om vandet fordamper, hvis grøden bliver tør, kan den brænde på.
Glutenfri vanillegranola
100 g glutenfrie havregryn
50 g hirsegryn
2 spsk honning
1 tsk vanillepulver
Havregryn, hirsegryn og vanillepulver blandes i en skål og honningen tilsættes. Der blandes godt rundt, så honningen fordeles godt på alle grynene. Det ristes ved 160 grader til det er gyldent (ca 20 minutter), hvor de vendes jævnligt rundt.
Æblekagen lægges sammen, et lag æblegrød i bunde, et lag müsli, et lag æblegrød mere og flødeskum på toppen.
Det var overraskende nok bedre end med makroner eller æblekagerasp! Nu skyldes det nok, at det var mindre sødt og at jeg ikke er så vild med ting, der smager meget sødt.
Hvis man ønsker det sødere, kan man evt. komme mere honning i, når man laver sin müsli eller evt tilsætte lidt vanillesukker til flødeskummet.
Min kæreste, som indtil nu er den eneste, der har haft æren af at smage, synes også at det var rigtigt lækkert. Så det er godkendt af min helt egen sukkergris 😉
Vanillemüslien er en god grundmüsli, som kan varrieres med nødder, andre gryn og kerner samt tilsættes bær eller chokolade.