Glutenfri cheesecake med blåbærgelé


Cheesecake er jo en af de kager, som ret nemt kan laves glutenfrit. Man skifter bare kiksebunden ud med en bund af nødder eller bruger glutenfrie kiks og voilà, så er der en glutenfri cheesecake.

Jeg prøvede at lave en med glutenfrie havrekiks her i weekenden, sammen med kæresten. Han havde en opskrift, som han var meget glad for og så skulle vi da prøve den af med glutenfrie kiks. Han plejer at servere den med flødeskum, men jeg foretrækker at lave et frugt-/bærgelélag på mine cheesecakes, så vi prøvede at lave den med sådan et lag. Det skal siges at ostelaget bliver ret fast og ikke særligt fugtigt og kikselaget er tykt. Så det er stadig en god idé at servere flødeskum eller creme fraiche til, alt efter hvad man foretrækker.

De kiks jeg brugte var Nairns gluten free busiquit breaks, som jeg fandt i Kvickly.

019

Glutenfrie havrekiks

Jeg bruger altid opskrifter uden husblas i, da jeg ikke bryder mig om konsistensen af ting tilsat husblas, det gælder også mit lag af bærgelé ovenpå kagen. Jeg jævner bær-/frugtgelé til kager og islagkager med Maizena majsstivelse eller kartoffelmel. Ingen af disse vil gøre det uklart og gør det tykt, uden at det bliver helt fast eller geleagtigt.

Jeg har to små springforme på 12 cm i diameter, de er utroligt søde, og jeg bruger dem til mange forskellige ting. Det er en god måde at lave små portioner, f.eks hvis man skal have kage til 1-2 gæster. Jeg bruger dem ofte til at lave to små portioner, så kan den ene fryses og man har altid lige en kage til et par gæster, man hurtigt kan tage op.
Jeg har aldrig prøvet at fryse en cheesecake og har heller ikke gjort det denne gang. Der var lidt mere end til de to små springforme, så jeg havde et lille ovnfast fad, som jeg lavede den sidste i. Min kæreste og jeg spiste den ene, mine roomates fik den anden og den sidste sendte jeg med min kæreste til Aalborg. Men det skal da testes engang om cheesecake kan fryses ned.
Man kan også fint bruge en springform med diameter på 23 cm, som er standardstørrelsen.

016

Mini cheesecake

Jeg laver altid cheesecake minimum en dag før den skal spises, den bliver altid bedre af lige at stå og falde til.

Glutenfri cheesecake med blåbærgelé

Bund

100 g smør eller margarine
200-250 g glutenfrie havrekiks
1 tsk kanel

Smelt smøret og knus kiksene fint, det blandes sammen med kanelet i gryden. Massen trykkes sammen i bunden af formen, så det er godt fast.
Bunden bages i 10 minutter ved 175 grader.

Ostelag

400-500 g smøreost natural
3 æg
1 dl sukker
2 tsk vanillesukker

Osten piskes med en håndmikser, æg, sukker og vanilliesukker tilsættes og det hele piskes godt sammen til en luftig masse. Det hældes over den bagte bund og det hele bages i 45 minutter ved 175 grader. Den stilles til afkøling, og skal være helt kold inden man hælder bærgeléen på.

Blåbærgelé

200 g blåbær
1 dl vand
25 g sukker
2 spsk Maizena majsstivelse

Blåbær og sukker og vand bringes i kog, det koges i ca 5 minutter. Det hele passeres gennem en sigte og saften opsamles og kommes tilbage i gryden. Maizena opløses i lidt vand og hældes i saften som bringes i kog til den bliver tyk. Hæld den over den afkølede cheesecake og stil straks på køl. Den skal stå på køl i minmum 4 timer før bærgeléen er helt fast.
Bærresten i sien kan bruges til en lille portion is eller andet bagværk.

Originalopskriften foreslog, at man pyntede den med flødeskum, rundt langs kanten og frisk frugt på toppen. Den vil helt sikkert også gøre sig rigtigt godt sådan, med eller uden blåbærgeléen.

Jeg er fan af bær i alle afskygninger, så jeg har altid fryseren fuld af bær, både nogle jeg køber eller plukker selv. Min far bor på kanten af heden, hvor der er blåbær og tyttebær, så vi er på familiebærplukketur hvert år. Jeg har desuden adgang til mirabeller, ribs og æbler i massevis hvert år, så fryseren er altid fuld af lækre sunde ting, jeg kan bruge til madlavning.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Hvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Facebook

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *