Glutenfri Chokolade 4


Print Friendly, PDF & Email

Jeg har undret mig meget over, hvor mange der har givet udtryk for, hvor svært det er at finde glutenfri chokolade. Alle de chokolademærker jeg køber, indeholder ikke hvedemel, andre glutenholdige ingredienser eller endda spor af gluten og de angiver alle allergiinformationer. Jeg spiser sjældent chokolade og jeg er ekstremt kvalitetsbevidst med min chokolade, så jeg køber de dyre mærker og foretrækker mørk chokolade.

En dag da jeg stod og havde lyst til noget lækkert og stod og kiggede på hylden med slik og chokolade i min fakta, faldt mit blik på Rittersport mørk chokolade med marcipan. Det er en jeg altid har syntes var god, utroligt sød, så jeg spiser ikke meget ad gangen, men god til trods. Og så kiggede jeg bag på den og fandt at den indeholdt hvedemel, nu blev jeg jo nysgerrig. Så jeg tjekkede alle rittersportvarianterne og ganske rigtigt, hvedemel og dermed gluten i dem allesammen.

Det gav mig lyst til lige at kigge lidt mere på de der gængse mærker, som jeg aldrig vælger, da de er alt for søde. Da mange af disse gængse mærker er tilsat hvedemel, begyndte jeg at forstå, hvorfor folk har svært ved at finde chokolade uden gluten. Det overraskede mig at Marabou indeholdt gluten som hovedregel, jeg havde forventet mere af dem.

Men så må jeg jo guide jer lidt 😉 Det er slet ikke så svært hvis i lige kigger på hele chokoladehylden og ikke bare på dem i plejer at vælge 🙂

Til jer der ikke bryder jer om mørk chokolade, prøv at købe en virkelig kvalitetschokolade eller økologisk chokolade, det er dyrere, men også meget mere lækkert. Til jer der godt kan spise mørk chokolade, men ikke er vild med det, er mit forslag at prøve med Lindt Excellence 70 % mild. Den er blød og lækker både i konsistens, smag og duft. Den er bedre end al mælkechokolade jeg har smagt og ikke bitter eller hård, som billig mørk chokolade ofte er.
Jeg vil starte med at fremhæve, at når i køber chokolade, så kig på ingredienslisten. Jo færre ingredienser jo bedre kvalitet, som hovedregel, der er selvfølgelig undtagelser.
En anden vigtig ting er, at i skal vælge de mærker, der ikke bruger affedtet kakaosmør og kakaopulver. Produkter med det naturlige fedtindhold, har en meget mildere og blødere smag samt en meget bedre konsistens. Hvis man er bange for fedtindholdet, så læg mærke til hvor lidt man sparer, ved at bruge det affedtede i stedet for det naturlige. Og overvej om ikke i så hellere vil spise lidt mindre chokolade, hvorved man faktisk sparer mere fedt og mere sukker. Hvis man ønsker at synde, så kan man lige så godt få den fulde nydelse af sin synd, er min holdning 😉

Summerbird har mange vildt lækre kvalitetschokolader som er glutenfrie, de kræser også for smag, konsistens og udseende. Gå ind i en af deres butikker, medarbejderne dér er dygtige og meget hjælpesomme, og ved utroligt meget om deres produkter. Der er også altid smagsprøver på alt inden du køber det, på den måde kommer man altid hjem med den rigtige chokolade til det man skal bruge den til. Lindt, som jeg har nævnt ovenfor, er også glutenfri.

Mange af de økologiske chokolademærker, man kan finde i små specialforretninger, er glutenfrie og lavet af gode råvarer.

Hvis i ønsker en rigtig sød og mere standard chokoladeoplevelse, så er der marsbaren, bounty – både den almindelige og den med mørk chokolade, Toms skildpadden samt guldbarrerne, Anthon Bergs marcipanbrød og Yankie baren – den originale, som jeg indtil nu har fundet, som heller ikke engang har spor af gluten.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Hvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Facebook

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 thoughts on “Glutenfri Chokolade

  • Nadia Maria Luczynska

    Summerbird er ikke certificeret glutenfri. Desuden bruger de invertsukkersirup som er lavet på hvede. Og i det hele taget er deres produktion med spor af gluten. Info til de som er sensitive.

    • Tekla Indlægsforfatter

      Hej Nadia
      Tak for din kommentar 🙂

      Invertsukkersirup/modificeret stivelse er en af de ting, hvor jeg lader folk selv tage stiling. Min tekniske baggrund fortæller mig, at der umuligt, med de processer stivelsen er igennem, kan være proteiner eller rester tilbage. Men jeg ved også godt, at det nogle gange er fuldstændigt ligegyldigt, når det kommer til om kroppen reagerer eller ej. Det er fuldstændigt op til den enkelte selv at mærke efter og tage stilling til.
      Det er undtaget fra mærkningsreglen, netop fordi der ikke er nok protein eller proteinrester tilbage til, at det kan måles med de forhåndenværende analyseteknikker. Derfor vurderer man, at det ikke bør kunne påvirke nogen, at menneskekroppen så ikke altid gør, som man forventer er en anden sag.

      Jeg har ikke på noget tidspunkt stået med en plade Summerbird, hvor der står spor af gluten, så det kan jeg ikke forstå. Håndteres der produkter med kiks, overfladebehandlinger med mel eller lign. i bygninen, skal der stå, at det kan indeholde spor af gluten, så det kan jeg ikke forstå. Men jeg har skrevet en mail til dem, for at spørge, for alle de personer, jeg har snakket med fra Summerbird siger at, der ikke er gluten i noget af deres chokolade.

      Bruger en producent naturligt glutenfrie ingredienser, kan de faktisk kun få lov til at blive certificeret glutenfri, ved tilsættelse af f.eks renset hvedestivelse eller hvis de producerer glutenholdige produkter også. Ellers er det jo et naturligt glutenfrit produkt og det bør derfor pr definition være glutenfrit. Det betyder, at de ikke kan få certificering til at bruge prædikatet glutenfri.
      Glutenfri zone havde et glimrende eksempel for nyligt, hvor hun holdt to mayonnaiser op overfor hinaden; 1 med prædikatet glutenfri og 1 uden. Den med prædikatet indeholdt renset hvedestivelse, den anden var helt naturligt glutenfri og indeholdt kun æg, olie, salt og lidt eddike – ingen stivelse af nogen art.
      Så at noget er certificeret glutenfrit er ingen sikkerhed for, at det er glutenfrit. Det er kun en sikkerhed for, at det holder sig under 20 ppm grænsen og så er evt spor mindst lige så godt.

      Det blev jo til en hel smøre. Jeg ville bare lige uddybe lidt og det fik jeg da vist også gjort 😉
      Hav en dejlig weekend 🙂

    • Tekla Indlægsforfatter

      Hej Sonja
      Ja, der er masser af slik man godt kan spise. Men, som med alt andet, skal man vende sig til at vende posen om og læse bagpå. Det er den vigtigste nye vane du skal lære dig selv. Vend alt rundt og læs indholdsfortegnelsen.
      Haribo bruger hvedemel i noget lakrids og ikke i andet lakrids, så Matadormix indeholder f.eks lakridser uden hvedemel, men der er hvedemel i sukkercoating på labre larver og æg, så alt i posen er risikabelt at spise. Det samme gælder Click mix.

      Og som Nadia Maria skriver herover, bruger de fleste slikproducenter invertsukker, som kan være fra hvede. De skal ikke angive det, som glutenholdigt eller som kan indeholde spor af gluten. Det skyldes, at den måde man udvinder invertsukker teoretisk fjerner alt gluten. Men teori og virkelighed er ikke altid det samme.

      Jeg spiser slik, som ikke indeholder hvedemel, hvedestivelse eller bygmalt, som er de mest hyppigt forekommende glutenholdige ingredienser i slik. Og jeg savner lakridspiberne, men de er med hvedemel! Indimellem, får jeg for meget og reagerer, så ved jeg at det mærke skal jeg holde mig fra. Pingvin er altid et problem, Haribo er det aldrig (altså de poser uden hvedemel i).

      Jeg håber du finder din vej i junglen og kan nyde lidt slik indimellem.
      Mvh Tekla