Glutenfri juleknas – havregrynskuglerne


Print Friendly, PDF & Email

Jeg havde lavet et lille udvalg af glutenfri juleknas til juleaften og julefrokosten med familien. Der var mine pebernødder, som i finder opskriften på her. Der var nogle skumfiduser, som en bekendt har lavet, da hendes søn er gluten og laktoseintolerent, opskrift følger senere! Der var også glutenfrie klejner og så var der selvfølgelig mine meget luksuriøse havregrynskugler, som i får opskriften på her.

Jeg har brugt den her opskrift i flere år og den er fantastisk, heldigvis findes der glutenfri havregryn på markedet, så dem behøver jeg ikke undvære 😀
Normalt rulles havregrynskugler i kokosmel og min originale opskrift bruger da også det. Jeg har dog i et par år brugt havregryn, der lige males lidt i en minihakker i stedet. Da min roommate, som jeg altid laver juleknas og julebag sammen med, ikke kan fordrage kokosmel.
I år valgte jeg dog en anden overfladebehandling til mine havregrynskugler. Jeg har købt kobberfarvet kagestøv og det skulle selvfølgelig prøves af.

IMAG0466

Kobberstøv

Det findes i guld også, ved ikke om der er sølv, men min vinhandler/specialforretning har det i guld og kobber. Det er et meget drøjt pulver, som virkelig smitter af på alt. Man får det på fingrene når man spiser havregrynskuglerne og at rulle dem betød kobberfingeraftryk på alt jeg rørte ved. Men de blev virkelig smukke.

Overvejer, at undersøge, om der findes noget man kan rulle eller spraye udenpå. På en eller anden måde forsegle dem, så de ikke smitter af og kobberlaget ikke sidder fast på det, de ligger på.
Det tager dog sin tid at rulle dem ind i støvet, så jeg rullede dem allesammen først, og så rullede jeg dem i et meget tyndt lag støv i bunden af en plastbøtte. Jeg tror at et porcelæns- eller glasfad ville være bedre. Jeg tog lidt pulver over i bøtten og lod det dække bunden, så rystede jeg alt det løse ned i den ene side og rullede kuglerne i det tynde lag.

Da jeg serverede dem juleaften og til julefrokosten var folk meget mistænkelige. De ville gerne se krukken, og læse hvad det var de spiste. Og det er noget så simpelt som et mineral koblet til et farvestof, i det her tilfælde silica med jernoxid.
Til gengæld var skumfiduserne et hit, sådan for alvor. Min nevø nåede at spise halvdelen af posen inden julefrokosten og jeg har måttet love hele familien opskriften. For det er åbenbart de bedste skumfiduser, der har set dagens lys 😉 De er gode ingen tvivl om det, men havde ikke forventet den begejstring.

Glutenfrie luksushavregrynskugler

IMAG0460

Glutenfri juleknas

Ser de ikke godt ud?

Det giver en ret stor portion, så hvis det er til privat julehygge, kan man med fordel halvere opskriften

300 g glutenfrie havregryn
200 g flormelis
75 g blødt smør
1½ dl fløde
75 g kakao
Jeg tilsatte et skvæt juleportvin, men man kan bruge rom, sherry, likør, kaffe eller hvad man lyster. Det giver et godt lille tvist til smagen, som de fleste sætter pris på. Hvis det udelades skal man bruge lidt mindre havregryn, ellers bliver det lidt tørt. Massen må gerne være ret blød, så holder de sig lækre længere.

Alle ingredienserne røres sammen og massen stilles på køl i 1-2 timer før de rulles. De rulles i kagestøv, kokos eller krymmel og sættes på køl. De har ikke så lang holdbarhed pga fløden, så lav dem ikke i alt for god tid, før de skal bruges. Min skønne kæreste kommenterede på, at de var blevet kedelige efter 9 dage og jeg var enig med ham. Den originale opskrift siger at de holder 8-10 dage på køl og det passer meget godt.

Der hører en sjov lille historie til. På krukken med kagestøv/dust står der Cake Stuff. Jeg havde det med op til min kæreste, da det var der jeg lavede havregrynskuglerne. Jeg er ankommet før han kommer hjem, har pakket ud og stillet alt det, jeg skulle brug næste dag ude i køkkenet. Så midt under spilaftenen, som vi holdt med nogle venner om aftenen, lyder det ude fra køkkenet; “hvorfor er der Cake Stuff i mit køkken? Hvad er Cake Stuff?”. Så åbner han køleskabet og få sekunder efter kommer spørgsmålet; “hvad er det mærkelige noget i mit køleskab? Og hvorfor er der palmin i mit køleskab?”. Hele selskabet var færdig af grin.
Det mærkelige noget han hentydede til, var syltede rødløg, som jeg er ret vild med. Jeg havde taget et glas med til ham, fra min sidste produktion. Det får I også en opskrift på på et tidspunkt.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Hvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Facebook

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *