Glutenfri pinsemenu


Print Friendly, PDF & Email

Kæresten og jeg har besluttet at starte en ny tradition, en årlig pinsefrokost med vores venner. Om den skal holdes af og hos os hvert år eller det skal gå på tur, må vi se til. Men jeg elsker jo at lave gæstemad og være værtinde, så jeg vil nok få svært ved at slippe det og lade andre komme til 😛

Som i kan se har jeg brugt glutenfrie flûtes til alle ikke kun til mig, da jeg ikke mener der er nogen grund til at have besværet med to slags og at holde det adskilt. Mine gæster får glutenfri mad, og det dør de ikke af 😛

Jeg gik igang med at undersøge, om der var nogle traditionelle pinseretter, som der er til påske og jul, men det er der ikke. Jeg fandt nogle sider med forslag og en af dem havde rabarber  8 ud af 9 foreslåede retter. Jeg er fan af rabarber, men det er måske lidt overkill med en treretters menu med rabarber i alle retter 😉 En anden side foreslog næsten udelukkende fiskeretter, så jeg kom frem til at fisk og rabarber, måtte være et tema til pinse. Derudover er årstidens friske grøntsager som asparges og rabarber brugt i mange af de forslag jeg fandt. Så det blev mit tema; forårsgrøntsager 🙂

Jeg valgte den klassiske løsning og har fundet en dessert med rabarber, en forret med fisk og så en hovedret med kalv. Overvejde at vælge en af kødretterne med rabarber til hovedret og så gå efter en gulfarvet dessert, men jeg ved ikke hvor velmodtaget rabarber i hovedretten vil blive 😉 Som altid kaster jeg mig ud i noget af et projekt med desserten. Jeg har så svært ved ikke, at gå all in på ekstravagance når det gælder dessert. Desuden eksperimenterer jeg ofte med nye metoder når jeg skal lave desserter til gæster, det skal ikke være nemt 😛

Opskrifterne herunder er til 10 personer

Glutenfrie crostini med røget laks purløg og radiser:

2015-05-24 12.18.13

Crostini med røget laks og radiser

20 tynde skiver glutenfri flûtes
100 g radiser
1 håndfuld friskbælgede ærter
½ agurk
3 spsk finthakket purløg
1 tsk friskpresset citronsaft
½ tsk groft salt
200 g creme fraiche/skyr/kvark/græsk youghurt
friskkværnet peber
200 g røget laks

Bag brødskiverne ved 200 grader til de er sprøde 5-10 minutter og lad dem køle af. skær radiserne i små tern. Skræl agurken, fjern den bløde del med kernerne i midten og skær den i små tern. Bland creme fraiche, citronsaft, salt, peber, bland dressingen sammen med agurk, ærter og radiser, gem lidt af radiserne til pynt.
Læg en skefuld af kvarkblandningen på hver brødskive og læg en skive røget laks ovenpå. Pynt med purløg og radiser.

Arbejdstid ca. 30 minutter

Jeg serverede den med en chardonnay, som var let syrlig i smagen, det går godt til de lidt bitre smagstoner fra radiserne og de søde ærter.

Kalvefrikassé med forårsgrøntsager:

2015-05-24 12.48.04

Kalvefrikassé med forårsgrøntsager

100 g smør
1200 g kalvekød i tern
1 l hønsebouillon
1200 g små kartofler i halve
3 tsk salt
Friskkværnet peber
5 små rødløg i kvarte
4 små gulerødder i mindre stykker
½ l fløde
4 spsk maizena til jævning
250 g grønne asparges i mindre stykker
250 g forårsløg i mindre stykker

Varm smørret på en pande og brun kødet. Tilsæt bouillon, salt og peber og lad det simre i 40 minutter under låg. Tilsæt kartofler og la det koge i yderligere 15 minutter, stadig under låg. Ryst fløden med maizena og tilsæt den sammen med gulerødder og løg, bring det i kog og lad det koge i 5 minutter under omrøring. Kom asparges og forårsløg i og lad det simre mens du smager til med salt og peber.

Arbejdstid ca 2 timer

Jeg serverede en shiraz til, men en god cabernet saugvignon vil også passe godt 🙂

Ile flottante med bagt rabarber:

Dessertopskriften er stærkt inspireret af Jamie Olivers opskrift. Det har krævet nogle tilpasninger da han anvender en kondenseret sødmælk og en 50 % fløde. Man kan købe en 50 % fløde i danmark, men kun i torvehallerne i København. Der findes også en på 48 % som burde kunne erstatte den, som efter sigende forhandles hos Kvickly og Super Brugsen, men jeg har ikke kunnet finde den i nogle af dem jeg har besøgt. Så jeg har forsøgt mig med hjemmelavet kondenseret sødmælk og fløde og en version med ren almindelig dansk fløde. Jeg synes at den fungerer helt ok med ren dansk fløde, frygtede den blev for flødet i smagen, men det fungerer godt.  Så der er ingen grund til at stå og kondensere mælk og fløde. Desserten er naturligt glutenfri, da den er baseret på marengs, budding og rabarber.

2015-05-24 14.45.23

Set oppefra med den fine lille ø af marengs

Opskriften er fransk og navnet betyder flydende ø, man laver en ø af marengs, som flyder på en cremebudding. Det er i modsætning til normal marengs porcheret, ikke ovnbagt, og deri ligger mit eksperiment. Kan jeg prochere små smukke øer af marengs?
Jeg har aldrig før porcheret noget, så det var spændende at kaste mig ud i.

Bagte rabarber og rabarbersirup:

800 g rabarber
4 spsk rørsukker (evt lidt mere hvis du ikke ønsker så meget syrlighed)
Saft fra 2 hårdtpressede appelsiner

Skær rabarberen ud i mundrette bidder og placer den i et onfast fad. dys sukkeret over og hæld appelsinsaften over. Læg folie over fadet og bag det i en forvarmet ovn ved 200 grader i 15-20 minutter. Rabarberstykkerne skal være bløde men ikke så de går i stykker. Tag rabarberstykkerne op og læg dem på en tallerken til afkøling. Alt saften i bunden af fadet hældes over i en gryde og koges ind til en tyk sirup. Lad siruppen afkøle mens du laver resten.

Rabarberstykkerne har en virkelig syrlig smag, da der er så lidt sukker ved dem, og man kan med fordel tilsætte mere sukker, hvis man ikke er til så meget syrlighed. Siruppen bliver så også sødere hvilket ikke vil gøre noget, men den er faktisk ret sød i forvejen pga af appelsinsaften.

Cremebudding:

1 l fløde
1 stang vanille
6 spsk rørsukker
8 pasteuriserede æggeblommer

Flæk vanillestangen og skrab kornene ud, bland dem med halvdelen af rørsukkeret og kom det i en gryde sammen med mælk og fløde. For en mere intens vanillesmag, kan du komme vanillestangen med i gryden. Bring det i kog ved medium varme under konstant omrøring og tag det af varmen og lad det køle en lille smule af.
Kom æggeblommerne i en skål sammen med resten af rørsukkeret og pisk det godt sammen. Tag vanillestangen op af mælken og pisk den varme mælkeblanding i æggeblommerne. Hæld blandingen tilbage i gryden og varm det ved lav varme under konstant omrøring til det sidder som et tyndtlag på skeen, når du forsigtigt trækker den op. Så snart de begynder at blive sidddende på skeen i stedet for at løbe af tages gryden af varmen, da det hurtigt herefter bliver grynet hvis det fortsat står på varmen.
Hæld straks buddingen over i en skål og placer et lag film på overfladen, så det ikke danner skind.
Er det begyndt at blive grynet kan du redde det ved blende det med stavblenderen. Smagen er upåvirket af at det bliver grynet, men man vil jo hellere servere en glat og homogen budding.

Porcherede marengsøer:

3 æggehvider
150 g sukker
1 ½ l minimælk

Pisk æggehviderne stive, under fortsat piskning tilsættes sukkeret. Når det hele er tilsat skrues op på højeste hastighed på piskeren og der piskes i ca 7 minutter, til massen er hvid og glinsende.
Hæld mælken i en bred fladbundet sauté pande pacer den over medium varme og varm det til det lige netop simrer. Med en spiseske tager du noget af æggehvidemassen og sætter det ned i mælken så det flyder. Du kan have 3-4 i panden samtidig, da de skal have plads til at udvide sig. Efter ca 30 sekunder vendes de, så den anden side vender ned i mælken og giv dem 30 sekunder mere, eller lidt længere så de er faste.
med en hul ske tages marengsøerne op og lægges på et stykke køkkenrulle. Fortsæt til alle marengsøerne er færdige.
De skal helst laves nogle timer før de skal bruges, da de bliver fastere og nemmere at arbejde med, når de har stået lidt. De kan også godt laves dagen før og stå på køl, men de må ikke dækkes til, da overfladen så bliver brudt, de klistrer nemlig til alt.

Anretning og servering:

Hæld buddingen i serveringsglas og placer rabarber på toppen, læg en marengsø på hver og hæld lidt rabarbersirup over. Server straks.

Arbejdstid ca. 2 timer.

Her havde kæresten valgt en hvid portvin til, og det var perfekt med den lidt søde og krydrede portvin til de syrlige rabarber og meget søde marengs.

Jeg lavede de bagte rabarber, rabarbersiruppen og buddingen dagen før. Det kunne sagtens stå på køl natten over. Det samme gjaldt creme fraiche blandingen med radiser og ærter, den blev også rørt dagen før og stod på køl natten over. Jeg lavede maden til frokost og gæsterne var inviteret til kl 12, så det ville blive alt for omfattende, hvis jeg skulle stå med det hele om morgenen.

Alle retterne blev rost til skyerne, dog mente nogle at forretten ikke helt passede til resten. Den var på en måde for nem sagde de, ikke lige så ambitiøs som resten. Det har de nok lidt ret i men jeg ville også gerne gøre det lidt nemt for mig selv 😉
Når nu forårsgrøntsager var det tema jeg havde valgt, syntes jeg den passede godt 🙂
En af gæsterne udtalte; at havde han været derhjemme havde han taget en ske og spist sovsen fra kalvefrikasséen ren.

Borddækning:

Jeg har lavet et lille indlæg omkring bordækning til pinse og hjemmelavet bordpynt ovre på Danske webchicks, det kan i læse her.
Men også her er temaet forår og sol, med små sole inspireret af Disneys To på flugt, nogle af skovens dyr, som jo kommer ud af deres vinterskjul nu og friske grønne grene fra haven.

2015-05-23 21.30.05

Borddækning med pinsetema

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Hvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Facebook

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *