Glutenfri squashtærte med ricotta


Denne tærte smager himmelsk af ost, så for os osteelskere er den et kæmpe hit. Er man derimod ikke så meget til ostesmagen, skal man nok lave en anden æggeblanding at komme i sammen med squashen.

Jeg har flere opskrifter på tærtemørdej som er gode, alle med rismel, som den primære mel. Det giver dem samme udseende, som en tærte lavet med hvedemel. Nogle gange er det rart, at det man spiser ligner det “normale”, så man ikke føler sig helt så anderledes. Desuden er glutenspisende gæster mindre mistænksomme overfor den glutenfrie mad, når den ligner, deres “normale” mad 😉

Glutenfri grøntsagsspiraltærte.
Glutenfrie mini Västerbotten tærter.
Glutenfri tærte med laks og spinat.

Denne er baseret på samme fremgangsmåde og forhold mellem husk, væske, mel og fedtstof, men med en anden mel end rismel som den primære glutenfrie mel. Hvorfor jeg forsøger, at erstatte rismel i en del af min kost, kan du læse om her.
Det gør så også, at tærtedejen har et mere brunt udseende og har en anderledes smag, som min kæreste kommenterede på.
Jeg tror, at du uden problemer kan bytte om på teff- og majsmel, hvorved du i hvert fald kan trække smagen tættere på noget, du kender. Jeg vil dog helt klart understrege, at det ikke smager dårligt, bare anderledes. Teffmel har en del mere smag i sig selv, end hvedemel og rismel har. Det er én af udfordringerne, når man bager glutenfrit, at sammensætte meltyperne, så det er så smagsneutralt som muligt. Læs mere om meltyperne og deres smag og bageegenskaber her.

Nogle gange eksperimenterer jeg med, netop at udnytte de mere smagfulde meltyper til, at komplementere mine retter mest muligt. Det er tilfældet her!
Squash smager mildt og ricottaen tilfører også en mild smag, det komplementeres af frisk basilikum og en smagfuld parmesanost og det giver en rigtig god kombination. Smagen i tærten som helhed er dog mild og ostepræget og jeg besluttede derfor, at bruge en tærtedej med teffmel, for at tilføre en ekstra smagsgiver.

Ud over at smage anderledes, er den faktisk også mindre blød at arbejde med, end de andre tre tærtedeje. Så det er en smule nemmere at rulle denne ud.

2016-02-05 21.22.50

Glutenfri tærtemørdej:

1 spsk husk
2 dl vand
125 g smør/margarine/olie
1/4 tsk salt
50 g majsmel
160 g fuldkornsteffmel

Bland vand, husk og salt grundigt og lad det stå i 5 min. Pisk smør i til det er jævnt og tilsæt majsmel og teffmel og rør til det er sammenhængende. Ælt det  sammen på bordet med majsmell til det slipper og rul det ud med rigeligt majsmel. Placer den udrullede dej i en smurt tærteform og skær kanten til. Prik bunden let med en gaffel, for at undgå luftbobler under den og forbag den ved 200 grader i 15 minutter.

Squash/ricottafyld:

3 små squash
olivenolie til stegning
salt
125 g bacon i skiver
5 stilke frisk basilikum
2 æg
4 spsk friskrevet parmesanost, jeg brugte pecorino romano, som altid 😉
friskkværnet peber
250 g ricotta

Skær squashene ud i strimler med en julienneskærer, har du ikke sådan én, kan du rive det groft. varm olivenolien op på en pande og steg squashen let, til der begynder at trække væske ud. drys salt på og vend det godt sammen. Hæld squashen over i en si og lad den dræne mens den køler af.
Steg baconen sprød og læg den på fedtsugende papir, når den er kølet af knuses den til smulder mellem fingrene. Hak basilikum fint, brug også stænglerne og pisk æg, basilikum, revet parmesan og friskkværnet peber sammen. Pisk ricotta i og rør derefter bacon og squashstrimlerne i.

Fordel det over den forbagte tærtebund og bag det i 30 minutter ved 200 ºC.

Server tærten med en lækker salat eller som tilbehør til en kødret.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Hvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Facebook

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *