Fantastiske glutenfrie boller til store bededag


Print Friendly, PDF & Email

Normalt spiser man hveder til store bededag, men da vi jo ikke tåler hvede, må vi holde os til disse lækre, luftige glutenfrie boller. Man kunne godt kalde dem glutenfrie hveder, men jeg synes ikke helt det er korrekt, de er jo ikke hveder.

Jeg har valgt, at bage bollerne tæt sammen, så de får de velkendte brudflader. Det giver den rette sprødhed, når de varmes op igen.

Hvorfor er det at man spiser hveder til store bededag?
Store bededag er en sammenlægning af mange bededage, fordi det var for ofte, folk skulle have fri til at bede. Men det betød så, at dagen blev holdt endnu mere hellig og alle skulle holde fri, selv bagerne, som ellers aldrig holdt fri. For at folk ikke skulle hensmægte en hel dag uden brød, bagte bagerne hveder dagen før, som man kunne riste og spise på store bededag. Traditionen er i dag at spise de lune ristede hveder om torsdagen inden store bededag.

Disse boller er fryseegnede, så de kan bages flere dage i forvejen og så tages op og ristes på dagen.

Glutenfrie hveder 3-1090

Fantastiske glutenfrie boller til store bededag

50 g gær
2 ½ dl lunkent vand
15 g husk
2 tsk salt
2 tsk sukker
2 tsk kardemomme
50 g blødt smør eller mælkefri margarine
2 æg
4 dl mælk, havremælk, rismælk eller lign
100 g glutenfri fuldkornshavremel
225 g fuldkornsrismel
225 g hvidt rismel

Opløs gæren i vandet og pisk husk i. Lad det stå i 5 minutter. Pisk salt, sukker, kardemomme og smør i, til det er ensartet. Pisk æg og mælk i sammen med havremel. rør nu resten mel i og lad det hæve i 45 minutter.
Med våde hænder former du 12-16 boller, som lægges tæt i en bradepande eller ovnfast fad af passende størrelse. Stil dem til efterhævning i 45 minutter. Bag dem ved 225 ºC i ca 25 minutter, til de er godt gyldne.
Lad dem køle helt af og rist dem igen før servering.

Hav en god store bededag og nyd at have en fridag, hvis i er så heldige.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Hvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Facebook

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *