Glutenfrie ciabattabrød med sprød skorpe

Ciabattabrød er en af de lækre Italienske brød, som bare smager himmelsk og har en fantastisk sprød skorpe og et blødt og luftigt indre.
Normalt kan du bage den nemme version, med en blanding af hvedemel og durummel, som blandes med vand, gær, salt og lidt olie og så hæver. Eller du kan bage den mere komplicerede og langsommelige, med en fordej, som langtidshæver og så blandes med endnu en dej, og det hæver derefter normalt.

Når det skal være glutenfrit kan man jo ikke bruge durummel, og det er jo netop durummelet som giver den sprøde skorpe, da det er en hårdere kornsort og derfor er melet mere grovkornet. Det giver en helt anden struktur når man blander en fintmalet og en grovkornet mel i et brød. Det er lidt det samme man ser, når man bruger fuldkorn, for fuldkorn kan heller ikke males så fint. Men hvad gør man så for at få en lign. overfladestruktur?

Jeg har erfaret at rismel, som ikke er helt fintformalet har lidt samme grovkornethed som durummel. Så jeg bruger det på samme måde, som man bruger durummel til pizza og ciabatta. Som et suplement til dejen, men mest af alt til at ælte i, rulle ud i, forme i og drysse med.

Jeg har valgt kun at forsøge mig med den nemme og hurtige løsning, da jeg ikke er sikker på at det vil være særligt nemt at lave det med en fordej, når det er glutenfrit.

2015-10-27 23.55.35

Opskriften giver 2 brød

Glutenfrie Ciabattabrød

6,5 dl vand
50 g gær
20 g husk
2 tsk groft salt
1 dl olivenolie
400 g lys glutenfri melmix
100 g grovkornet rismel.

Oplæs gæren i vandet, pisk husk i og lad det stå i 5 minutter. Tilsæt salt, olivenolie og mel og bland det godt sammen på maskine. Det bliver en let klistret dej, som æltes igennem på bordet med lidt rismel, til det slipper bordet.
Lad det hæve i 2 timer og skær nu dejen over i to og form brødene, uden at trykke for meget på dejen. Det er vigtigt ikke at klemme luftboblerne ud af dejen, da den skal være luftig. Drys brødene med en lille smule rismel og rids dem på langs med en skarp kniv. Lad dem efterhæve i 1 time og bag dem ved 220 ºC i 30-35 minutter.

2015-10-27 23.56.29

Det er mindre luftigt end normal ciabatta, men jeg min gær var ikke helt frisk, så jeg håber at det hæver mere næste gang.

Smagen er jo altså ikke helt, som vi kender den fra ciabattabrødene. Ris smager anderledes end hvede og det samme gælder majsstivelse og ærteprotein som Pizza e Pane melmixen også indeholder. Men det smager fortrinligt og har en lækker sprød skorpe og et blødt indre. Jeg serverer det, som tilbehør til supper og salater med hvidløgssmør, eller med en god portion revet ost og så ristet i ovnen til osten er smeltet. Jeg bruger det også ristet til brunch og selvfølgelig crostini og bruchetta.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

6 Comments

  1. Lise
    2017-10-12 / 4:55 pm

    Hej Tekla, de 20 g Husk i denne opskrift, er det bagehusk (den helt pulveriserede version i den gule pakke)?

    Mvh Lise

    • Tekla
      Forfatter
      2017-10-12 / 6:23 pm

      Hej Lise
      Det er ligemeget hvilken Husk eller anden udgave af psyllium frøskaller du bruger.
      Mvh Tekla

  2. Lise
    2017-10-12 / 5:20 pm

    Nu får du altså lige endnu et spørgsmål, jeg står nemlig og har netop sat min dej til den første omgang hævning. Jeg er lidt i tvivl hvad angår din beskrivelse af at dejen skal være let klistret og skal kunne æltes på bordet? Min dej bliver ved med at klistre så meget at det ikke er til at få af fingrene igen og jeg har endda tilføjet ekstra 100 g rismel og 150 g glutenfri melmix fra Finax (bestående hovedsageligt af hvedestivelse) hvad mon jeg gør forkert? 🙂

    • Tekla
      Forfatter
      2017-10-12 / 6:22 pm

      Hej Lise
      Det er svært, at sige præcist hvad, der er sket. Men mel med hvedestivelse opfører sig meget anderledes end de naturligt glutenfrie meltyper. Så det kan skyldes at du bruger den.
      Prøv at lade den hæve og se hvordan den er at arbejde med efter hævning.
      Nogle gange skal man også lade maskinen køre længe før dejen samler sig ordentligt, og holder op med at klistre.
      Håber du får nogle gode brød ud af dét.
      De bedste hilsner Tekla

      • Lise
        2017-10-12 / 7:08 pm

        Mange tak for det hurtige svar! 🙂 Den er hævet færdig nu, jeg ser hvad der sker 😉

        • Tekla
          Forfatter
          2017-10-12 / 7:09 pm

          Jeg håber det bedste 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *