Glutenfrie honningkager – som dem man køber hos bageren 12


Print Friendly, PDF & Email

Jeg fik den idé, at det kunne være fantastisk at lave glutenfrie honningkager. I ved de der honninghjerter med chokoladeovertræk og et lille glansbillede af julemanden. Rigtige honningkager!

Så jeg gik igang med at læse op om det og faldt over en artikel i samvirke, hvor en bager forklarede principperne bag honningkagebagning. Det tog næsten modet fra mig, da processen bygger på den strukturelle ændring, der sker med gluten når det påvirkes af honning igennem en månedlang lagring.
Damn, så honningens indvirkning på gluten er det primære for, at få den luftige bløde og samtidigt lidt seje kage, som honninghjerter er.

Men da jeg elsker en udfordring, besluttede jeg mig for at prøve alligevel. Jeg valgte at teste med forskellige melblandinger, da de er udviklet til at efterligne hvedemel og gluten så meget som muligt. Så tre forskellige af dem er nu testet med og uden tilsættelse af husk under og efter lagring med honning.

2015-11-17 21.22.09

Jeg har drysset lidt Cake Dust fra Mills & Mortar på. Jeg har guld, bronce og rød.

Jeg brugte også forskellige slags honning, bare fordi jeg nu var igang med at lege. Tænkte at jeg ville bruge flydene honning, da de indeholder mere væske end fast honning, og der ofte er behov for mere væske i glutenfri bagning.

Ud over at gøre noget for hæveevnen og bageevnen, så har lagringen helt klart betydning for smagen. Honning interagerer med andet end gluten i melet og skaber nogle nye smagsforbindelser. Jeg nåede frem til at helt alm. fast honning giver den mest kraftige honningsmag.

De melblandinger som blev testet var Schärs mix C til kager, den Orange Finax og en lækker Italiensk melmix.
Honningsmagen var for svag i blandingerne, da det er nødvendigt at tilsætte husk og vand til den færdige dej.

Derfor blev forsøg nr 2 sat igang. Jeg satte mængden af honning op, så det matchede den ekstra tilsætning af husk og vand og brugte fast honning. Der blev kun brugt de to melmix som virkede bedst første gang. Schärs mix C blev porøs selv med tilsætning af husk, så den blev dømt ude til anden omgang.

Resultatet er klart, de bliver meget bedre når husk er tilsat før lagringen, dejen er meget nemmere at ælte og rulle ud, samt den hæver mere og bliver mere luftig. Det er nødvendigt at ælte en del ekstra mel i, når husk ikke har været med under lagringen og det gør kagerne tørre og porøse.

2015-11-17 18.39.38

Hjertet er Orange Finax med Husk tilsat efter lagring, juletræet som blev lidt uformeligt er Orange Finax med Husk tilsat før lagring. Snemanden er Farina med tilsætning af Husk efter lagring og snefnugget er Farina med tilsætning af Husk før lagring.

2015-11-17 21.46.46

Til venstre er det øverst hjertet og nederst juletræet, man kan se at juletræet har større lufthuller. Til højre er det øverst snemanden og nederst snefnugget, også her kan man se at snefnugget har større lufthuller.

Glutenfrie honningkager:

Grunddej:

10 g husk
½ dl vand
270 g honning
250 g Orange Finax, Farina italiensk melmix eller lign. glutenfri melmix.

Bland husk og vand i en skål. Opvarm honningen i en gryde til den er flydende, det må ikke koge. Bland det sammen med husk og bland melet i. Arbejd det godt sammen og stil det på køl i minimum 1 måned.

Kryddermix:

2,5 g stødt kanel
2,5 g stødte nelliker
2,5 g stødt ingefær
5 g potaske
5 g hjortetakssalt
1 æggeblomme

Afvej alle krydderierne i en skål og bland dem sammen med æggeblommen. Bland det med grunddejen og ælt det godt igennem. Dejen er ret sej, så det er svært at røre det sammen og meget nemmere at tage det ud på bordet. Rul det ud på et meldrysset bord i ca ½ cm tykkelse og stik kager ud i den form du synes.
Læg kagerne på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 180 ºC i 6-8 minutter.

Smelt en god mørk chokolade og brug den som overtræk, man kan også bruge en hvid chokolade, som kan farves med blåbærstøv, hindbærstøv eller lakridspulver.

Læg kagerne i en kagedåde og stil dem i køleskabet uden chokoladeovertræk, så kan de holde sig ca. en måned.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Hvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Facebook

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

12 thoughts on “Glutenfrie honningkager – som dem man køber hos bageren

  • Rie Møller

    Kan man ikke blande krydderier i med det samme, når man laver dejen, så den er totalt indarbejdet i dejen?
    Venligst Rie Møller

    • Tekla Indlægsforfatter

      Hej Rie
      Alle de opskrifter jeg har fundet kommer man det først i efter lagring. Jeg vil tro, at det vil nedbrydes eller påvirke honningen negativt. Jeg har ikke overvejet om man kan, da der alligevel skal indarbejdes en æggeblomme efter lagring, og så kan man bruge krydderierne til, at se om det er ordentligt blandet.
      mvh Tekla

    • Tekla Indlægsforfatter

      Hej Lea
      ca 20 stk. men det kommer an på den udstiksform du bruger og hvor tyndt du ruller dejen ud.
      mvh Tekla

        • Tekla Indlægsforfatter

          Hej Lea
          Nej, dejen skal bare stå. Den kan godt blive hård, men hvis du tager den ud og lader den stå en time på køkkenbordet, bliver den hurtigt blød fra varmen af dine hænder, når du arbejder med den.
          Evt. kan du dyppe beholderen i varmt vand, så bliver det nemmere at få ud af den.
          mvh Tekla

  • Louise

    Hej, 🙂 Hvis er man er kommet lidt sent igang med juleriget. Hvad sker der så hvis det står mindre end 1 måned? Fx 25 dage?
    Stiller du det i køleskab?

    Mvh Louise

    • Tekla Indlægsforfatter

      Hej Louise
      Jeg vil tro at det ikke vil gøre så stor en forskel med et par dage mindre. Så jeg ville helt sikkert prøve det.
      Ja det skal stå på køl, med mindre du har et tempereret viktualierum, som altid er under 10 grader.
      mvh Tekla

    • Tekla Indlægsforfatter

      De er nogenlunde lige gode. Farina gør dejen en lille smule nemmere, at arbejde med når man ruller den ud. Men dem med Finax har en smule bedre konsistens efter bagning. Så det er et spørgsmål om meget små forskelle.
      mvh Tekla

  • Carsten kjøller

    De er bare gode, bagte dem sidste år, og gør det igen iår.
    Jeg indarbejder krydderierne i dejen med det samme,
    Jeg lader det nu ikke stå en måned, bare et døgn,
    og det påvirker hverken honningen eller andet,
    de smager bare godt.
    Men kan forestille mig at de kemiske bagepulvere kan give en negativ påvirkning af dejen,
    hvis det skal ligge mindst 1 måned.

    • Tekla Indlægsforfatter

      Hej Carsten
      Tak for det fine tip. Jeg læste en masse om honninghjerter, da jeg lavede opskriften. Grunden til at lade dejen stå og arbejde, er at det giver en anden krumme. De gode gamle honninghjerter, som bagerne har her til jul står i op til 6 måneder.
      Men jeg skal da lige prøve, at lave en lille portion og se om jeg kan se, mærke eller smage forskel 😀
      mvh Tekla