Glutenfrie honningkager – som dem man køber hos bageren

Print Friendly, PDF & Email

Jeg fik den idé, at det kunne være fantastisk at lave glutenfrie honningkager. I ved de der honninghjerter med chokoladeovertræk og et lille glansbillede af julemanden. Rigtige honningkager!

Så jeg gik igang med at læse op om det og faldt over en artikel i samvirke, hvor en bager forklarede principperne bag honningkagebagning. Det tog næsten modet fra mig, da processen bygger på den strukturelle ændring, der sker med gluten når det påvirkes af honning igennem en månedlang lagring.
Damn, så honningens indvirkning på gluten er det primære for, at få den luftige bløde og samtidigt lidt seje kage, som honninghjerter er.

Men da jeg elsker en udfordring, besluttede jeg mig for at prøve alligevel. Jeg valgte at teste med forskellige melblandinger, da de er udviklet til at efterligne hvedemel og gluten så meget som muligt. Så tre forskellige af dem er nu testet med og uden tilsættelse af husk under og efter lagring med honning.

2015-11-17 21.22.09
Jeg har drysset lidt Cake Dust fra Mills & Mortar på. Jeg har guld, bronce og rød.

Jeg brugte også forskellige slags honning, bare fordi jeg nu var igang med at lege. Tænkte at jeg ville bruge flydene honning, da de indeholder mere væske end fast honning, og der ofte er behov for mere væske i glutenfri bagning.

Ud over at gøre noget for hæveevnen og bageevnen, så har lagringen helt klart betydning for smagen. Honning interagerer med andet end gluten i melet og skaber nogle nye smagsforbindelser. Jeg nåede frem til at helt alm. fast honning giver den mest kraftige honningsmag.

De melblandinger som blev testet var Schärs mix C til kager, den Orange Finax og en lækker Italiensk melmix.
Honningsmagen var for svag i blandingerne, da det er nødvendigt at tilsætte husk og vand til den færdige dej.

Derfor blev forsøg nr 2 sat igang. Jeg satte mængden af honning op, så det matchede den ekstra tilsætning af husk og vand og brugte fast honning. Der blev kun brugt de to melmix som virkede bedst første gang. Schärs mix C blev porøs selv med tilsætning af husk, så den blev dømt ude til anden omgang.

Resultatet er klart, de bliver meget bedre når husk er tilsat før lagringen, dejen er meget nemmere at ælte og rulle ud, samt den hæver mere og bliver mere luftig. Det er nødvendigt at ælte en del ekstra mel i, når husk ikke har været med under lagringen og det gør kagerne tørre og porøse.

2015-11-17 18.39.38
Hjertet er Orange Finax med Husk tilsat efter lagring, juletræet som blev lidt uformeligt er Orange Finax med Husk tilsat før lagring. Snemanden er Farina med tilsætning af Husk efter lagring og snefnugget er Farina med tilsætning af Husk før lagring.
2015-11-17 21.46.46
Til venstre er det øverst hjertet og nederst juletræet, man kan se at juletræet har større lufthuller. Til højre er det øverst snemanden og nederst snefnugget, også her kan man se at snefnugget har større lufthuller.

Glutenfrie honningkager:

Grunddej:

10 g husk
½ dl vand
270 g honning
250 g Orange Finax, Farina italiensk melmix eller lign. glutenfri melmix.

Bland husk og vand i en skål. Opvarm honningen i en gryde til den er flydende, det må ikke koge. Bland det sammen med husk og bland melet i. Arbejd det godt sammen og stil det på køl i minimum 1 måned.

Kryddermix:

2,5 g stødt kanel
2,5 g stødte nelliker
2,5 g stødt ingefær
5 g potaske
5 g hjortetakssalt
1 æggeblomme

Afvej alle krydderierne i en skål og bland dem sammen med æggeblommen. Bland det med grunddejen og ælt det godt igennem. Dejen er ret sej, så det er svært at røre det sammen og meget nemmere at tage det ud på bordet. Rul det ud på et meldrysset bord i ca ½ cm tykkelse og stik kager ud i den form du synes.
Læg kagerne på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 180 ºC i 6-8 minutter.

Smelt en god mørk chokolade og brug den som overtræk, man kan også bruge en hvid chokolade, som kan farves med blåbærstøv, hindbærstøv eller lakridspulver.

Læg kagerne i en kagedåde og stil dem i køleskabet uden chokoladeovertræk, så kan de holde sig ca. en måned.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Hvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Facebook

14 thoughts on “Glutenfrie honningkager – som dem man køber hos bageren”

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *