Glutenfrie panerede rødspættefileter med kogte kartofler og hjemmelavet bearnaisesauce.

Print Friendly, PDF & Email

I min og min kærestes familie, har vi altid paneret rødspættefileter med mel. Så kæresten ville overraske mig med hjemmepanerede glutenfrie fiskefileter, nu her hvor jeg sidder med endnu et opereret knæ. Han er så sød til at forkæle mig, nu jeg ikke selv kan holde til at stå og lave mad.

Han havde derfor i ugen før testet hvordan min masa harina majsmel fungerede til panering og den dag han lavede det til mig, testede han hvordan fuldkornsmajsmelet fra Urtekram fungerede.
Resultatet er at masa harinaen er bedst, men det er også en hel anden type majsmel, som ikke er så gul, som det fra urtekram. Jeg vil fremover sværge til masa harinaen til næsten alt jeg bruger majsmel til, den er endda også billigere end den fra urtekram. Den fra urtekram har en anden kornstruktur, så den vil kunne fungere som en erstatning for durummel i f.eks. ciabattaboller.
I kan købe masa harina her og de har også alt andet man kunne drømme om til mexikansk mad 😀

2015-07-01 19.10.39
Glutenfrie panerede fiskefileter med hjemmelavet bearnaissauce og kogte kartofler.

Panerede rødspættefileter:

4 rødspættefileter
1 æg
1-2 dl majsmel
salt og peber
Rigeligt smør eller margarine til stegning

Slå ægget ud på en tallerken og pisk det sammen med en gaffel. I en anden tallerken blandes majsmel med godt med salt og peber. Dyp nu fiskefileterne i ægget og derefter i melet og læg dem på den varme pande med godt med smeltet smør. Steg dem til de er gyldne og server dem straks.

Hjemmelavet bearnaisesauce:

Bearnaisesauce er skræmmende simpel at lave, men kræver en del trin og virker derfor kompliceret. Det tager ikke ret lang tid, men nogle gange er tiden det tager, ikke det der gør det besværligt. Nogle gange er det antallet af trin, der skal udføres, som gør det krævende. Der er også nogle af trinene, hvor det nemt kan gå galt og saucen skiller eller bliver grynet. Derfor er mange tilbageholdende med, at lave bearnaisesauce selv og det er synd. For det smager så ekstremt meget bedre end nogen købe bearnaisesauce, der findes.

Man kan simplificere det for sig selv på to måder:

  1. Man kan købe klaret smør, så man slipper for at stå og lave det selv. Det er heldigvis noget der findes i større supermarkeder.
  2. Man kan lave bearnaiseessensen dagen før, den kan sagtens stå og hygge sig på køl natten over. Faktisk er det ganske fint at have en portion stående, da man så kan lave en lækker hjemmelavet mayonnaise med bearnaisesmag. Et kæmpe hit til pommes frites kan jeg fortælle 😉

Klaret smør

Du smelter en mængde smør ved lav varme, det må ikke bruse eller brune. Nu har du en gulfarvet klar fase, som er fedtfasen og i bunden er der noget hvidt bundfald, som samler sig i bobbelagtige klumper. Klaret smør er den klare fedtfase uden bundfaldet, så man hælder fra indtil bundfaldet begynder at flyde med mod kanten af gryden og skimmer derefter så meget fra man kan. Bundfaldet skal bare kasseres, det er den smule mælkesukker og mælkeprotein der er tilbage i smørret.

Bearnaiseessens:

2 skalotteløg
5-6 kviste frisk estragon
5 spsk hvidvinseddike
1-2 spsk vand

Hak skalotteløg og estragonen fint, nogle bruger kun bladene fra krydderurter, men jeg hakker stilkene med. Kom skalotteløg, estragon, eddike og vand i en gryde og lad det simre til det er kogt ind til det halve. Det tager 10-15 minutter alt efter hvor meget varme du har på. En længere inddampningsprocess ved lav varme, giver en mere koncentreret smag af løg og estragon.
Har du lavet essensen dagen før skal den lige varmes op, da det er vigtigt at den er varm, for at saucen bliver jævn.

Bearnaissauce:

4 æggeblommer
1 portion bearnaiseessens
250 g smør
5-6 kviste frisk estragon
salt og friskkværnet hvid peber

Smørret klares som beskrevet ovenfor eller det klarede smør varmes op. Æggeblommerne kommes i en skål og under piskning ved højeste hastighed, tilsættes den varme bearnaiseessens. Når det er pisket godt sammen tilsættes smørret lidt efter lidt underfortsat piskning på højeste hastighe. Hæld forsigtigt smørret i en meget tynd stråle og hold pauser undervejs hvis smørret lægger sig på overfladen.
Når alt smørret er tilsat og det er pisket godt sammen tilsættes finthakket estragon og her vil det se meget pænere ud hvis du udelukkende hakker bladene.Til sidst smages bearnaisesaucen til med salt og friskkværnet hvid peber. Vær opmærksom på hvor kraftig eddikesmagen er i den eddike du har brugt, da det ikke er særligt godt hvis eddikesmagen er for intens.

Man kan også bruge en stavblender i stedet for et piskeris, hvis man foretrækker det, jeg er bare lidt gammeldags og foretrækker min gode håndmikser. Det er i det sidste trin med sammenpiskningen af det hele at det kan risikere at skille eller blive grynet. Konstant piskning er den eneste måde at undgå det på,og så må hverken det klarede smør eller bearnaiseessensen være for varm, så tag det af varmen lidt før det piskes i.

Det serveres med de panerede fiskefileter og nye kogte kartofler, nu hvor det er sæson for dem 😀

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Hvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Facebook

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *