Glutenfrit bagekursus med Naturlig glutenfri mad


Indlægget indeholder affiliate links

Jeg var igår (mandag d. 13 april 2015) til et glutenfrit bagekursus arrangeret af Nina Sommer, som har Caféern Glutenfri Zone i Silkeborg samt er administrator på facebooksiderne: Naturlig glutenfri mad og Glutenfri

Kurset koster 329 kr, det er inkl. materialer og smagsprøver, der kan tages med hjem. Jeg kan varmt anbefale at tage et af hendes kurser, de udbydes via facebooksiden Naturlig glutenfri mad.
Der er flere planlagt her i foråret, så skynd dig ind på facebook siden og meld dig til. De foregår i Silkeborg og bor du i en anden landsdel, kan det virke som langt væk. Jeg tog turen fra Odense og mener, at det er et par timers transport værd. Ud over nogle gode opskrifter, øvelse i bageteknikker af forskellig karakter, gode tips og vejledning i mel og meltyper får du også mulighed for, at netværke med ligesindede. Der var en del erfaringsudveksling, det er mange gange meget givende og oplysende, at høre andres oplevelse af at stå i samme situation, som én selv.
Når næste omgang kurser afholdes, vil jeg helt sikkert tage afsted igen.

Der blev bagt nogle lækre glutenfrie havreboller, der var luftige og lette. De smagte himmelsk helt friskbagte, men er også virkelig gode efter et døgn i køleskabet. Jeg ristede den jeg fik til morgenmad på brødristeren og det var virkelig en lækker start på dagen. De blev bagt med dampfunktionen i de ovne vi brugte, det giver en virkelig lækker skorpe, samt forhindrer at bollerne bliver tørre under bagningen. Hvis du ikke har en dampfunktion på din ovn, kan du sætte et ovnfast fad med vand i bunden af ovnen.

2014-04-18 10.24.59 2014-04-18 11.36.30

2014-04-18 11.30.44 2014-04-18 11.50.03

2014-04-18 11.52.12

Dejen til bollerne er ifølge Nina også meget velegnet til pølsehorn og jeg gætter, at den også vil gøre sig godt til pizzasnegle, selvom den ikke er afprøvet til det.
Opskriften vil være tilgængelig her på bloggen på et senere tidspunkt, jeg vil nemlig lige teste den til pizzaanegle, før jeg skriver den ind 😉

Derudover bagte vi et virkelig lækkert glutenfrit mørkt grovbrød, der ligner rugbrød til forveksling, så meget at mine roommates troede det var rugbrød. Det smager og dufter næsten som rugbrød, så det vil være perfekt at bruge til f.eks. julefrokosten.
Den opskrift kommer også på bloggen, så snart jeg modtager den over mail. På det første billede ses forskellen på et brød bagt i en smurt form og et bagt i en form foret med bagepapir. At smøre en form med fedtstof, kan gøre en stor forskel på farven og skorpen på brødet. Hvis du gerne vil fore formen med bagepapir, for at spare opvask, kan du smøre bagepapiret og få samme effekt.

2014-04-18 11.35.08 2014-04-18 12.03.36

2014-04-18 10.40.02

Brødet er bagt med en ingrediens jeg ikke kendte i forvejen, nemlig Carobpulver. Carobpulver sælges hovedsagligt som en erstatning for kakao, det er efter sigende sundere end kakao. Det er fremstillet af frugterne fra Johannesbrødtræet, som er beslægtet med kakaoplanten. Pulveret laves af frugtkødet, som tørres og males til mel. Det tilsættes til brødet for at give den mørke farve og tilføre en masse gode næringsstoffer.
Johannesbrødfrugterne blev i det gamle Egypten forgæret til en alkoholholdig drik, som blev kaldt for flydende brød, deraf navnet. Indholdet af næringsstoffer og energi er meget høj i johannesbrødfrugt.
Det er en ingrediens jeg fremover vil have stående på hylden og det kan købes her: Carbomel

Til sidst bagte vi pizza. Og det glædede jo mit Italien-elskende hjerte at de blev bagt på pizzasten og med pizzaspade.
Vi brugte en friskblandet pizzamel, som Nina selv havde blandet til lejligheden. Det er noget at det bedste ved bagekurset, næsten alt mel vi anvendte, var helt friskkværnet. Brød bliver bare så meget bedre med helt frisk mel.
Pizza bagt på pizzasten er sprød og lækker i bunden, selv med glutenfri dej. Det virker som en svær øvelse at bage dem på sten, men den rette teknik er nem og hurtig at lære og så får du de mest fantastiske pizzaer. Opskriften vil i ikke få her, da den er baseret på hendes melblanding, som jeg ikke har sammensætningen af.
Har du mod på at prøve det, så kan du få et sæt med pizzasten og pizzaspade lige her: Pizzapakke

2014-04-18 10.56.29 2014-04-18 10.57.19

2014-04-18 11.09.53 2014-04-18 10.44.24

2014-04-18 11.23.49 2014-04-18 11.30.26

2014-04-18 12.25.50 2014-04-18 12.26.03

2014-04-18 12.27.15

Jeg lærte en anden meget vigtig ting på kurset; jer, der har fulgt med her et stykke tid ved, at jeg har et meget anstrengt forhold til psylliumfrøskallerne, men det har faktisk ændret sig med dette kursus. De opskrifter jeg har prøvet, hvor Husk eller Fiberhusk har været brugt, har alle bare kommet det i sammen med de andre tørre ingredienser. Det er en fejl, så er det netop, at man får den der smuldreeffekt og grynede konsistens.
Den rigtige måde, at gøre det på er ved at tilsætte psylliumfrøene til væsken, blande det grundigt  og lade det stå og gelere i 5 minutter. Det gør en verden til forskel og giver netop den struktureffekt, som folk har prist så højt.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Hvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Facebook

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *