Glutenfrit nytår med kanapéer


Indlægget indeholder affiliate links

Det er forholdsvist nemt at lave glutenfri mad til nytår. Man undgår indbagte kødretter, desserter og forretter med brød og jævner sovsen med Maizena, i stedet for hvedemel.

Kanapéer er ofte ret brødbaserede og den nytårsmenu vi valgte, at lave i år indeholdt kanapéer. Så jeg havde købt nogle glutenfrie kiks og så lavede vi en lille tallerken af dem, til mig.
Vi havde valgt at lave 5 forskellige, hvor de 3 af dem var på forskellige typer kiks eller brød. Jeg havde købt Sempers saltkiks i Kvickly og de var rigtigt gode, at bruge til det. Hvis man ønsker samme variation i udseendet, som opnås med forskellige kiks, kan man købe flere forskellige slags, eller bage nogle selv. Har ikkefået  testet nogle af de opskrifter på kiks jeg har fundet endnu, men vil på et tidspunkt, lave en lille oversigt over gode glutenfrie brød og kiks til tapas og kanapéer.

006

Kanapéer

007

Glutenfrie kanapéer

 

Alle opskrifter nedenfor er til 20 personer.
Gæsterne ankom kl 17 og fik lidt tid til at hilse på hinanden og mingle lidt, inden vi samledes om at se dronningens nytårstale. Hertl fik de serveret et glas bobler og kanapéerne.

Djævleæg

10 hårdkogte æg
1 dl creme fraiche
Cayennepeber

Æggene deles i to og blommerne tages ud og røres sammen med creme fraiche og cayennepeber. Kom æggeblommecremen tilbage i hulningerne med en sprøjtepose, så der kommer en fin lille top. Drys med lidt ekstra cayennepeber og server.

mexikanske bidder

½ rød peber
½ løg
2 fed hvidløg
1 moden avocado
Kyllingekød i meget små tern
Mexikansk kryddermix
1 dl olie
1 ps Tortillchips

Rød peber, hvidløg og løg skæres i meget fine tern og blandes sammen med kødet fra avocadoerne til en guacamole. Kyllingekødet steges i olie tilsat det mexikanske krydderi. Tortillachipsene (de hele) anrettes med en lille klat guacamole og et stykke kyllingekød lagt på hver.

Humustoast

1 pakke glutenfri toatbrød fra frost
1 ds kikærter
2 spsk olivenolie
2 fed hvidløg
1-2 spsk væske fra kikærterne hvis det er for fast/tørt
3 spsk citronsaft
2 spsk tahin (sesampasta)
Salt og peber
Persille
Cayennepeber

Brug en kageudstikker til at lave små mundrette bidder af de glutenfrie toastbrødskiver. Smør dem med lidt olivenolie og rist dem gyldne i ovnen ved 200 ºC, 5-10 minutter.
Hæld væsken fra kikærterne og gem en lille smule. Blend kikærter, olie og hvidløg til en ensartet masse, hvis den er for fast tilsættes væsken fra kikærterne. Det smages til med citronsaft, tahin og salt og peber.
Minitoast anrettes med en lille klat humus, en lille kvist persille og et drys cayennepeber.

Rejesalat på glutenfrie kiks

100 g rejer i lage
½-1 dl creme fraiche
1 spsk mayonnaise evt jordskokkeaiolien
Salt og peber
1 pk Grove glutenfrie kiks
1 ds sorte kaviar
1 lille agurk i tynde skiver

Rejerne dryppes af i en si, de kan skæres i mindre stykker hvis de er meget store, og røres sammen med creme fraiche og mayonnaise. Det smages til med salt og peber.
En lille klat rejesalat anrettes på kiksene med kaviar og en agurkeskive.

Rygeostcreme på blinis

20 stk glutenfrie blinis eller kartoffelblinis (se nedenfor)
1 lille bøtte rygeost
1 dl cremefraiche
Salt og peber
purløg

Rygeost og creme fraiche røres sammen og smages til med salt og peber. Cremen anrettes på blinis med et drys purløg.

Glutenfrie kartoffelblinis

350 g kartofler
3 æg
25 g boghvedemel
1 tsk bagepulver
½ tsk revet muskatnød
1 dl sødmælk
Salt, peber
25 g smør

Kog og mos kartoflerne fint. Del æg i blommer og hvider og rør blommerne i kartoffelmosen. Tilsæt boghvedemel, bagepulver, muskatnød, sødmælk, salt og peber og rør det hele sammen til en glat dej. Æggehviderne piskes stive og vendes i dejen. Smelt smøret på panden og vend det i dejen. Steg blinisser på 4-5 cm i diameter til de er gyldne på begge sider.

Efter dronningen nytårstale, satte vi os til bords og forretten, som bestod af sushi blev serveret. Der var 4-5 stykker til hver, wasabi, ingefær og soya selvfølgelig.

008

Hjemmelavet sushi

Der var stykker med paneret reje, som man skal undgå. som glutenintolerent og så var der en glutenfri soya. Sushi er heldigvis taknemmeligt at spise, som glutenintolerent og hvis man ikke lige har husket den glutenfrie soya. kan man servere en lille smule chilimayo til at dyppe i i stedet. Det smager rigtigt godt og er ofte indkøbt til at komme i rullerne. når man fremstiller dem selv.
Der kommer ikke en opskrift på sushi idag, men det er noget jeg sætter stor pris på så mon ikke jeg laver en opskrift til jer en dag 😉

Hovedretten bestod af rådyr, min familie er jægere og derudover lejer mine bedsteforældre jagtretten på deres gård ud, hvor de får betaling delvist i nedlagt bytte. Så jeg havde en kølle og et stykke skinkesteg af hind, derudover havde min søster en hel ryg og endnu et stykke skinkesteg af hind liggende. Det blev serveret med kogte kartofler, tranebærkompot, vildtsovs og to grønne salater.
Jeg fik ikke taget et billede af hovedretten men opskriften på tranebærkompotten vil jeg meget gerne dele med jer. Jeg fandt en opskrift på nettet og fulgte den til tranebærkompotten, og jeg brugte også noget af den indkogte lage til vildtsovsen. Dog undlod jeg, at tilføje blåskimmelost til sovsen, som opskriften her foreskriver, da der er mange, der ikke bryder sig om smagen.

Tranebærkompot

Rådyr stegt i ovn

Når man tilbereder rådyr, er det vigtigt at huske, at det er rent kød, der er ikke fedt på rådyr. Så for at undgå at kødet bliver tørt, skal der tilføres fedt. Jeg bruger rå mængder bacon og smør, når jeg tilbereder rådyr i ovn. Jeg gnider kødet med salt, peber og enebær og lægger derefter små klatter smør ud over det. Til sidst pakker jeg det ind i bacon, så ingen del af kødet er synligt. Et godt tykt lag, hvor baconskiverne ligger tæt, således at, når det trækker sig sammen under stegning, dækker det stadig kødet.
Jeg lægger kødet på en rist over en bradepande og fylder bradepanden med vand. Det steger nu i ovnen på 160 grader i 2-3 timer, inden det tages ud og får lov til at hvile i 20 minutter.

Vildtsovs

når du tager kødet ud, er der i bradepanden en vildtfond, den hældes igennem en sigte og får lov til at stå lidt. Med så stor en portion, som jeg lavede var der ret meget fedt fra smør og bacon, som jeg skimmede af. Ca ½ delen af fonden varmes op i en gryde og tilsættes ca. samme mængde fløde. Når det koger tilsættes den indkogte lage fra tranebærkompotten, lidt ad gangen, indtil den ønskede søde smag er opnået. Til sidst  jævnes sovsen med Maizena rystet med vand og der smages til med salt og peber. En lille smule madkulør tilsættes, en vildtsovs skal ikke være mørk i farven, men mere beigefarvet.

Til dessert serverede vi to forskellige islagkager, opskrifterne finder i her. Samt nogle vandbakkelser med fyld af chokolademousse og hindbærflødeskum.

010

Islagkage med ribs

004

Islagkage med karamelkerne

014

Vanbakkelser med hindbærskum (ikke glutenfrie)

Der blev serveret asti som bobler, hvidvin til sushien, rødvin til hovedretten og ikke mindre end fire dessertvine. Til desserten blev der serveret asti, da den ene af islagkgerne indholdt asti, Baileys da den anden islagkage indeholdt Baileys samt en rød og en hvid portvin.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Hvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Facebook

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *