Indlægget indeholder reklame links (markeret med *)
Jeg lovede jer opskriften på glutenfrit rugbrød fra bagekurset. Den har jeg ikke pillet ved, for brødet er vanvittigt lækkert, som det er. Mine roomates troede det var rigtigt rugbrød, både pga. udseendet men også pga. duften. Nu er der ikke rug i så det er lidt misvisende at kalde det rugbrød. Men det er samme type brød, som rugbrød og spises på samme måde.
Glutenfrit rugbrød
50 g gær
6 dl vand
1 spsk honning kan erstattes af sirup
2 spsk husk
½ tsk havsalt
100 g hørfrø
100 g solsikkekerner
100 g græskarkerner
100 g boghvedeflager
100 g hirseflager
100 g fint majsmel (Kan erstattes af rismel)
100 g boghvedemel
1 spsk carobpulver *
Gæren opløses i vandet og honning, havsalt og husk tilsættes. Bland det grundigt og lad det stå i 5 minutter. Bland alle de andre ingredenser sammen i en skål og tilsæt det. Rør det hele godt sammen og hæld det op i en smurt brødform. Overfladen glattes med vand og prikkes med en gaffel/nål. Hvis du foretrækker, at fore din brødform med bagepapir, kan du smøre lidt olie på bagepapiret, så får du en smuk gylden overflade. Stil det til hævning i 1½-2 timer og bag det i varmluftovn ved 175 grader i 50-90 minutter afhængig af din ovn. Er du i tvivl tages det ud og vippes ud af formen. Hvis det er færdigt vil det lyde hult når du banker på det med en gaffel.
Brødet er bagt med en ingrediens jeg ikke kendte i forvejen, nemlig Carobpulver. Carobpulver sælges hovedsaglig, som en erstatning for kakao, det er efter sigende sundere end kakao. Det er fremstillet af frugterne fra Johannesbrødtræet. Pulveret laves af frugtkødet, som tørres og males til mel. Det tilsættes til brødet for at give den mørke farve og tilføre en masse gode næringsstoffer.
Johannesbrødfrugterne blev i det gamle Egypten forgæret til en alkoholholdig drik, som blev kaldt for flydende brød, deraf navnet. Indholdet af næringsstoffer og energi er meget høj i johannesbrødfrugt.
Det er en ingrediens jeg fremover vil have stående på hylden og det kan købes her: Carob*
Jeg er helt sikker på det vil være superlækkert, hvis man tilsætter et par revne gulerødder til dejen også.
Hej Tekla. Kan man bruge cacao pulver i stedet for carob?
Forfatter
Hej Charlotte
Ja så længe det er ren kakaopulver uden sukker i.
mvh Tekla
Hejsa. Tak for en rigtig god opskrift. Jeg lider af IBS og spiser derfor efter low fodmap. Jeg har tilrettet opskriften til low fodmap og har linket til din opskrift fra mit indlæg på min blog. Hilsen Lene
Forfatter
Hej Lene
Tusind tak for de søde ord og at du linker til mig.
mvh Tekla
Hej Tekla
Har du erfaring med at bruge en glutenfri surdej i dit rugbrød?
Jeg synes nemlig at mit hjemmebagte glutenfri rugbrød altid er lidt kedeligt i smagen, og har forsøgt at lave en surdej til. Dog uden at det har virket særlig godt på smagen (jeg har ingen erfaring med surdej, så måske den ikke virker helt som den skal..). Men hvis du har nogle tips og tricks med at få den mere syrlige smag frem i et glutenfrit rugbrød, må du endelig dele! 😀
Og tak for opskriften, jeg vil bage den næste gang, når jeg har besluttet om jeg tør blande noget af min surdej i 😉
Forfatter
Hej Lise
Jeg har ikke så mange erfaringer med surdej i rugbrød, men det burde gøre noget for smagen. Måske du kan komme lidt mere honning/sukker eller salt i, det er smagsforstærkere. Så det trækker smagen frem i de andre ingredienser.
Slå dig løs med surdejen, når du får en god surdej op at køre, så bliver brødet så meget bedre. I hvert fald mine langtidshævede “hvide” brød 🙂
mvh Tekla