Hvordan hjælper du en ven med fødevareallergi til, at slappe af og nyde socialt samvær?


Print Friendly, PDF & Email

Jeg har haft mange diskussioner med folk, om det med, at tage hensyn til fødevareallergier. Mange mener, at man enten spiser det der serveres og kan man ikke det uden, at blive syg, har man selv med, så man ikke er til besvær.

Men for mig handler hensyn ikke om hvorvidt, der er ekstra arbejde involveret. Det handler om mennesket, som jeg holder af og ønsker at omgås. Det handler om, at jeg gerne vil hygge mig og nyde deres selskab i en atmosfære, hvor vi begge er afslappede og kan nyde oplevelsen. For det er ikke særligt fordrende for samtalen, hvis den ene konstant er på vagt og utryg. Har jeg valgt at tilbringe tid med et andet menneske, vil jeg gå langt for, at den tid er så tryg og behagelig som muligt for det menneske.

Men hvordan skaber man så en atmosfære som fødevareallergikeren kan føle sig tryg i?

Vær informeret

Først og fremmest handler det om forståelse og viden. Så spørg!
Ikke om hvad de kan spise. Spørg i stedet om hvor alvorligt det er, altså må fødevaren overhovedet være tilstede i køkkenet eller er det nok til, at de løber en risiko? Præcist hvilke fødevarer er der tale om?
Bed om, at de lærer dig, at læse indholdfortegnelsen med henblik på, at identificere allergenerne. Så kan du handle sikkert ind eller bed dem om, at tage med ud at handle. Giv dem altid muligheden for, at læse indholdsfortegnelsen og lad dem tage først, så krydsforurening undgås.

Vælg aktiviteter, som ikke involverer mad

Det lyder banalt. Men en stor del af vores sociale strukturer er bygget op om det fælles måltid. Man mødes og spiser og så går man igang med shopping, går i biografen, spiller brætspil eller hvad man nu ellers har planlagt.
Hyggen omkring det fælles måltid er centralt i vores kultur, men det er ofte forbundet med utryghed for fødevareallergikere. Specielt for dem, som reagerer voldsomt på meget lidt af fødevaren. For krydsforurening betyder langt mere end man skulle tro. Nogle med cøliaki kan ikke lune brød i en ovn, hvor der har været bagt noget med hvedemel, så bliver de syge.
Ønsker du at I spiser sammen, så foreslå, at I laver maden sammen. Så kan i stå og hyggesnakke imens og involvering i hele tilberedningen fjerner utrygheden.

Vær tålmodig og bliv ikke fornærmet

Er I på restaurant, tager bestilling af maden samt tilberedelsen af den længere tid, når der skal tages hensyn til fødevareallergier. Lad dig inspirere af din ven og vær fleksibel. Ethvert venskab er forskelligt, men i det store hele er det vigtigste jo, at din ven forbliver sund og rask. Så vis, at du sætter pris på  ham/hende for hvem han/hun er – med eller uden fødevareallergi.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Hvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Facebook

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *