Kan du udskifte glutenfrit mel i en glutenfri opskrift?

Jeg får ugentligt spørgsmål om, hvad du kan bruge i stedet for havremel, fordi ikke alle tåler glutenfrit havremel. Eller boghvedemel, for boghvede er en nød, og derfor reagerer nogle nøddeallergikere på den. Elle majs, for den, er der også mange, som ikke tåler. Kan du udskifte glutenfrit mel i en glutenfri opskrift?

Det er nogle gange svært, at vide hvad du kan bruge i stedet for i en opskrift. Men faktisk er hemmeligheden, at du altid kan udskifte en glutenfri mel med noget andet glutenfrit mel, næsten valgfrit.

Derfor kan du udskifte glutenfrit mel i en glutenfri opskrift

I glutenfri bagning er det ikke melet, der har bageevnen og skaber strukturen i brødet. Derfor er melet sammensat hovedsalgligt efter smag og udseende af brødet og ikke efter hvor godt brødet bliver.
Majs f.eks giver en gylden glød og en sødlig smag, smag og farve kan du erstatte med f.eks sorghum eller amarant. Men du kan også fint bruge boghvede eller hirse i stedet for majs. Så får du måske en lidt anden farve og smag, men det er altså småting.

Derfor kan du udskifte glutenfrit mel i en glutenfri opskrift. Du behøver ikke være så bekymret for om det virker, eller smager godt. Selvom anbefalingen er, at følge opskrifterne når du bager glutenfrit. Så er opskrifterne ikke skrevet i sten og du kan godt tilpasse dem til dine behov og ønsker
Der kan være lidt forskel på hvor meget væske du skal bruge til de forskellige meltyper. Men så længe det er under halvdelen af melet du udskifter, bør det ikke kunne mærkes på den færdige dej.

Den eneste undtagelse er hvis opskriften er med ren boghvedemel. Så er du nødt til at bruge en blanding af forskellige glutenfrie meltyper. Da boghvedemel er den eneste glutenfrie mel, som kan bruges alene.

Kan du udskifte glutenfrit mel i en glutenfri opskrift?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få mit cheat sheet lige her.

Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *