Konfitterede andelår med appelsin og mynte

Print Friendly, PDF & Email

Jeg elsker and, og glæder mig hvert år til Mortensaften og juleaften med masser af lækker and. Men allermest glæder jeg mit til at opsamle andefedtet fra hele familien, så jeg kan lave konfitteret and. Man kan også gå til en slagter og købe andefedt, men jeg vælger at bruge mit netværk til at skaffe i hvert fald én portion årligt gratis 😉
Det har indtil nu udelukkende været andelår, jeg har konfitteret, men jeg regner med, at næste omgang skal være med andebryststykker.

Kofittere? Tænker du måske, hvad er dét?
Jamen det betyder såmænd bare, at man koger et stykke kød, ofte fjerkræ, i eget fedt. Det er en gammel metode til, at konservere kødet. Efter man har kogt det i eget fedt, kommes det over i en beholder, hvor det dækkes af eget fedt og så kan det faktisk holde sig på køl i op til 3 år. I den tid, hvor man opfandt metoden holdt det vinteren over i et fadebur, hvor der altid var køligt.
I dag er det ikke nødvendigt, at konservere på den måde, man kommer det jo bare i fryseren. Men det som konfittering gør for smag og mørhed af kødet er det synd, at snyde sig selv for.

Jeg plejer, at købe frosne berberiandelår, tø dem op og lade dem marinere natten over før jeg konfitterer dem.

konfitterede andelår:

1 håndfuld frisk mynte
Revet skal af 1 økologisk appelsin
2 spsk friskpresset appelsinsaft
1 spsk god smagfuld eddike, jeg brugte en æblecidereddike med gran
1 spsk olivenolie
salt og peber
4 berberiandelår
1½ l andefedt

Marinade: 

Hak mynten fint og riv skrællen på appelsinen og pres saften ud af den. Bland mynte, appelsinskal, appelsinsaft, eddike, olie og salt og peber sammen. Gnid marinaden ud over de optøede andelår og læg dem i en pose i køleskabet natten over.

Konfittering:

Børst marinaden af andelårene og læg dem i en gryde, dæk dem med andefedtet og varm op til det begynder at boble lidt, skru nu ned for blusset, til det kun bobler let. Det er vigtigt at det koger og ikke steger, så fedtet må ikke begynde at syde. Lad det stå i 2 timer og sluk så for blusset og lad det stå i yderligere 1 time. Overfør nu andelårene til en beholder og hæld andefedtet over, så de igen er dækket. Lad det køle af så det kan stilles på køl og gem det til du skal bruge det.

Tilberedning før servering:

Når du skal spise lårene fisker du dem op af fedtet og tørrer dem med køkkenrulle. Du kan ovnstege andelårene før servering eller du kan stege dem på panden, begge dele medfører lækkert sprødt skind og lækkert mørt kød. Det er jo gennemstegt og skal derfor ikke have mere end 20 minutter i ovn og på panden til skindet er sprødt og gyldent.

2015-10-23 18.58.59
Pandestegt konfitteret and serveret med salat af savoykål, appelsin, tørrede blåbær og groft hakkede mandler.

Du kan også vælge at spise dem kolde, evt. trække kødet af låret med en gaffel og servere det i en sandwich, til en frokost buffet, i en tærte eller som en forret. Mulighederne med dette velsmagende og ultramøre kød er uanede.

Man kan også konfittere andre ting, jeg har fået smørkonfitteret unghane en enkelt gang og det smagte fortrinligt. Vi har her i lille danmark en lign. ret nemlig svinerilletten, det er også svinekød kogt, opbevaret og serveret i eget fedt. Man kan købe konfitteret and på dåse, hvor det er kød trukket af anden i strimler og derefter lagt i eget fedt. Jeg foretrækker hele stykker, da det er svært at sortere fedtet fra kødet, når det kommer på dåse.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Hvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *