Lad dig ikke stoppe af cøliaki, glutenintolerens eller -sensitivitet!

Print Friendly, PDF & Email

Jeg har længe tænkt over det der med at lade sig begrænse og holde tilbage af sin fødevareallergi. Jeg oplever ofte. at folk ikke mener de kan tage ud, fordi de har haft dårlige oplevelser. De mener det er for besværligt, eller de gider ikke, når de kun har to valgmuligheder. Det synes jeg er så synd, for de snyder sig selv, for mange gode oplevelser.

Jeg er typen, der kaster mig ud i at indsamle oplysninger og undersøge muligheder, finde alternativer og bruger timer på at handle ind, fordi jeg nærlæser alle ingredienslister.
Det har gjort, at jeg hurtigt har følt mig hjemme i det med at leve glutenfrit. Se det lidt som at, nu er der et nyt område, du skal lære alt om. Du skal indsamle nok oplysninger til at blive ekspert på området. Jo mere du læser og lærer, jo nemmere bliver det at gennemskue og overskue. Så grib det an som en arbejdsopgave, der skal løses. Du har fået ansvaret for at samle al tilgængelig viden om emnerne gluten, glutenallergi, gluten i mad og glutenfri mad.

Der er stadig meget at lære, mange ting jeg ikke ved og masser af lækre glutenfrie produkter, jeg endnu ikke kender.
Jeg elsker madlavning og bagning og har altid interesseret mig for ingredienserne, hvad de kan og hvorfor man bruger dem. Det har hjulpet mig utroligt meget til nemt, at kunne erstatte glutenholdige ting i min mad.

Jeg tager på restaurant, og ja jeg har ikke det fulde menukort at vælge ud fra, men der er altid noget, jeg kan vælge. Jeg bestiller take out, og her gælder det samme, jeg kan måske kun vælge tre ting på menukortet, men jeg kan da i det mindste vælge mellem tre ting.

Ofte tror jeg, at det bunder i, at man ser det som en større forhindring end det er, og så virker det uoverskueligt. F.eks så har MacDonalds og Burger King glutenfrie burgerboller og så kan du bestille din favoritburger i en glutenfri bolle. De reklamerer ikke med at de har det, så man skal vide det, men det findes og man kan tage på MacD med vennerne.

Jeg tager på burgerrestaurant og bestiller min burger uden bolle men med ekstra salat, det smager eminent og med en portion pommes frites til mætter det fint. Pommes fritres skal man dog være påpasselig med, da de kan indeholde gluten. Jeg tager på Italiensk restaurant og bestiller en bøf, de laver eminente bøfretter eller en risotto. Man skal ikke være så bange for at tage ud, det er nemmere end man tror.

For nylig var jeg inviteret til et arrangement, hvor der blev serveret fasan tilberedet over bål, det var al den info, jeg fik i invitationen. Så jeg skrev til arrangørerne og spurgte, hvordan den blev lavet og serveret, da jeg var glutenintolerent og derfor skulle vide, om jeg kunne spise det. De var supersøde og sendte mig opskriften samt besked om, at der blev serveret brød til og spurgte pænt, om jeg kunne tage mit eget med. På den måde kunne jeg komme med og have en god eftermiddag med virkelig lækker mad.

Så i må spørge, og hvis i ikke er sikker på, at de har styr på hvad gluten er og hvor det findes, så spørg lidt mere ind til det. Stil nogle uddybende spørgsmål, som f.eks hvilke retter de vil kunne tilbyde glutenfrit og hvad de erstatter med. Hvis de svarer tilfredsstillende på det, så kan i godt stole på de har styr på det. Forbered jer i god tid, giv dem forvarsel om at i kommer og kig på menukortet, før i kontakter dem.

Hvis i er inviteret til stor familiefest, så husk værterne på, at de lige skal meddele, at der kommer en gæst med fødevareallergi. Mange tænker ikke over at det er nødvendigt, fordi de ikke tænker over hvor meget mad, der indeholder gluten/laktose/citron/nødder.

Der er steder, hvor man bare ikke kan komme, og det er jo ærgeligt, men mon ikke man kan finde noget, der er lige så godt et andet sted. Min kæreste og jeg skulle til København og han ville meget gerne et sted hen, jeg har glemt hvad det hedder. Men de havde kun øl som drikkevarer, og langt de fleste af deres madretter var tilberedt med øl. Altså jeg ville kunne få et glas vand, og der var, så vidt jeg kunne se, ikke én ret jeg kunne vælge på menukortet. Det er jo ikke dér man tager hen, når man ikke kan tåle gluten. Så der må kærestemanden min tage hen med nogle andre, og så tog vi på madklubben i stedet, et superfint sted, med lækker mad. De havde cokctails, vin og cider, så der var masser af lækkert til mig at drikke 😉

Det er også vigtigt ikke at lade sig skræmme, har ofte oplevet at folk går helt i selvsving over, at jeg spiser noget, som en de kender, kender en, der har reageret på. Eller de har hørt et eller andet sted at der er gluten i, og så kan jeg umuligt vide bedre. Der er også stor usikkerhed på mange af de fora hvor man kan stille spørgsmål, da man får modstridende svar. Det skyldes forskelle i følsomhed, misforståelser og frygt for at spise noget man bliver syg af.  Du skal stole på din egen krop, hvis den fortæller dig, at det her er ikke godt, så tro på den. Det samme gælder hvis den ikke siger noget, for så har den nok ikke noget, at brokke sig over. Det er selvfølgelig en stor hjælp, at stille spørgsmål og få svar, så hold jer endelig ikke tilbage med det.

Pas på i ikke at lade jer skræmme af folk, der ikke har helt styr på det eller som er meget følsomme. Nogle gange bliver en madvare udråbt som glutenholdig uden at være det. Men nogle reagerer på de mindste spor af gluten, og de kan opleve at reagere på det. Det betyder ikke at du gør. Men test det under kendte omstændigheder, hvor du sikrer dig, at det er det eneste, der kan fremkalde en reaktion. Ellers kan du risikere at skære noget ud, helt uden grund. Det gør jo kun livet endnu mere besværligt, end det behøver være.F.eks. har jeg fået at vide at jeg aldrig kan spise pommes frites igen, for der er gluten i, men har altså fundet mange forskellige pommes frites i supermarkedernes frysediske, der er helt glutenfrie. Det er korrekt at det ikke er dem, som er på tilbud, men i stedet dem, der er lidt dyrere. Men så er de altså også virkelg god kvalitet og indeholder kartoffel og lidt olie. Ikke en masse krydderier, overfladebehandlingsstoffer, smagsforstærkere og konserveringsmidler, bare kartoffel og olie. Det er ofte tilfældet med rigtigt meget mad. Hvis du vil betale for ordentlig kvalitet, slipper du også for unødvendige tilsætningsstoffer, hvor nogle af dem er glutenholdige.

Brug de officielle sider som astma- og allergiforeningens hjemmeside, de har styr på reglerne om mærkning af allergener. Og stol aldrig på at alle virksomheder overholder dem, så lad være med bare at scanne ingredienslisten for fremhævelser, nogle af dem “genmmer” det som alm tekst.

Kast jer ud i det, lad jer ikke stoppe!
Lad være med at snyde jer selv for en masse godt, i ikke behøver at holde jer fra. Men hav hovedet med og forbered jer.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Hvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *