Luftige glutenfrie havreboller – fra Naturlig glutenfri mad bagekurset 21


Print Friendly, PDF & Email

Disse lækre luftige glutenfrie havreboller har jeg virkelig nydt resterne af. Jeg forventer ikke at dem, jeg bager herhjemme næste gang vil smage helt ligeså lækkert. Jeg har en rigtig god glutenfri fuldkornshavremel, men den kan nok ikke måle sig med den helt friskkværnede mel vi brugte til kurset. Har du ikke havremel, så kan du sagtens bruge havregryn, som du maler i en minihakker/foodprocessor i stedet. Jeg vil prøve at lave dem med en blanding af mel og havregryn. Min mel er finere malet, end den vi brugte på kurset og jeg godt kan lide den grove struktur bollerne havde.

2014-04-18 11.30.44

Havreboller

Luftige glutenfrie havreboller

15 g gær
5 dl vand
20 g husk
65 g boghvedemel
65 g majsmel
1½ tsk havsalt
30 g solsikkekerner (kan udelades eller erstattes af andre kerner)
270 g havremel/havregryn

Opløs gæren i vandet og  tilsæt husk, boghvedemel og majsmel. Bland det grundigt og lad det stå i 5 minutter. Tilsæt salt, solsikkekerner og havremel og rør grundigt. Skyl hænderne i koldt vand, form 8-12 stk med de våde hænder og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Stil dem til hævning i 30 minutter og bag dem ved 200 grader i 25-35 minutter.

Som beskrevet i min anmeldelse af bagekurset, så brugte vi dampovn, da vi bagte dem. Har du ikke en dampovn, kan du med fordel stille et fad med vand ind i bunden af ovnen.  Vandet fordamper fra fadet og giver lidt af den effekt en dampovn har.

Denne dej er også velegnet til andre ting end boller. F.eks. burgerboller, så kan man lave dem store. Den kan også bruges til pølsehorn, form aflange boller rundt om pølser skåret i passende længde. Dejen er for blød og klistret til at rulle ud og vikle om pølserne. Men de bliver stadig gode.

Har du fået mit gratis opskriftshæfte, med fødselsdagsfavoritter?

Det indeholder også en opskrift på nogle lækre bløde chokoladeboller. Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få opskriftshæftet lige her!

Skriv dig op til mit nyhedsbrev herHvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Facebook

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

21 thoughts on “Luftige glutenfrie havreboller – fra Naturlig glutenfri mad bagekurset

 • Jette

  Hej:) Hvordan holder disse boller sig? Er de gode dagen efter de er bagt eller bliver de hurtigt tørre? Og kan de fryses?
  Mvh Jette

  • Tekla Indlægsforfatter

   Hej Jette
   De holder sig rigtigt godt, de er gode op til 5 dage efter de er bagt, hvis man luner dem på enten brødrister eller i ovn. De er ganske fryseegnet, så bag bare en god portion og kom dem i fryseren, det gør jeg 😀
   mvh Tekla

 • Michael Fitzgerald

  Hej
  jeg har lavet dine boller en gang om ugen det sidste halve år og jeg elsker dem 🙂 De slår gluttenboller efter min smag. Jeg udskifter dog solsikkekærner med hørfrø og ganger op med 1,5.
  Tak for en god opskrift.
  Vh. Michael

  • Tekla Indlægsforfatter

   Tusind tak Michael
   Jeg skal dog sige at opskriften her ikke er udviklet af mig, men i stedet af hende, som jeg lærte at bage glutenfri hos. Det er Nina, som driver Glutenfri Zone i Silkeborg. Så er du på de kanter, så kig forbi og lad hende forkæle din gane med en masse glutenfrie lækkerier.

 • Susanne

  Hej Tekla
  Tusind tak for den lækre opskrift du har valgt at dele med os andre😊
  Blev nydt med hjemmelavet lun leverpostej og en god kop morgenkaffe👍
  Spændende blok du har og sikke en masse gode informationer og tips til mig som har haft nøjagtige de samme symptomer som dig 😣
  MvH
  Susanne

  • Tekla Indlægsforfatter

   Hej susanne
   Det lyder lækkert, hjemmelavet leverpostej er så godt 😀
   Tak for de fine ord 🙂
   Jeg er rigtigt glad for, at mine oplevelser og de løsninger jeg finder på også kan hjælpe andre.
   Hilsen Tekla

 • Heidi

  Jeg synes mine virker mega tørre og undlod de sidste 70g havremel.. Hvad har jeg gjort forkert?? De er ikke bagt endnu..

  • Tekla Indlægsforfatter

   Hej Heidi
   Det er meget svært at svare på dét, uden at jeg kan se og mærke din dej.
   Hvad er tørt for dig? Er det fordi dejen ikke kan æltes og ikke er elastisk? For dét bliver den ikke. Er det fordi den er fast, tung og kompakt at forme? For det er den.
   Prøv at bage dem og se hvordan de bliver, er mit bedste bud.
   Håber du lykkes med dem.
   M.v.h Tekla

  • Tekla Indlægsforfatter

   Hej Lene
   Nej disse boller behøver ikke blive forhævet. Men du må selvfølgelig gerne prøve, at forhæve dem og fortælle mig hvordan det går.
   mvh Tekla

 • Lise

  Hej Tekla,

  Jeg er lidt overrasket over den lille mængde gær i denne opskrift – kun 15 g. Er dette til almindelig våd gær eller tørgær? Jeg brugte våd gær og mine boller hævede nærmest ikke. De blev dog stadig gode i konsistens og smag, men næste gang tænker jeg at bruge hele pakken af gær på 50 g ? 🙂

  Mvh Lise

  • Tekla Indlægsforfatter

   Hej Lise

   Du kan prøve med 25 g gær, men jeg tror, at 50 g er for meget. Hvis de hæver for meget, risikerer du at de falde sammen igen. De hæver ikke ret meget, men de danner luftbobler indeni og det er det vigtigste. Men du må endelig fortælle mig hvordan det går med mere gær.

   venligst Tekla

   • Lise

    Hej igen, og tak for så hurtigt et svar! Jeg prøver med 25 g i stedet næste gang, tak for dit gode råd 🙂

    Det er nogle meget lækre boller og jeg er virkelig overrasket over hvor meget de minder om almindelige hvedemelsboller i både smag og konsistens. Jeg er hermed fast fan af din blog! 😉

    Mvh Lise

    • Tekla Indlægsforfatter

     Lise du er meget velkommen i mit lille univers 🙂
     Husk, at skrive dig op til nyhedsbrevet der kommer snart store nyheder 🙂
     De bedste hilsner Tekla

   • Lise

    Hej Tekla. Jeg har netop bagt bollerne igen, denne gang med 25g gær. Men igen har bollerne på ingen måde ændret størrelse, selvom de både har fået en halv times forhævning og en hel time hævning efter formet til boller. Måske min dej er for tør? Er det bageHUSK eller den “grove” HUSK fra den grønne pakke som du selv bruger? Der er jo stor forskel på hvor meget væske 20g af hver slags suger til sig. Jeg bruger den fine pulveriserede bageHUSK fra den gule pakke, og det suger ca dobbelt så meget som den grovere HUSK, så måske min dej er for sej inden jeg blander kerne og havremel i? Den er sådan en meget tyk og slimet masse, som hænger så godt fast i skålen at man nok kan vende den på hovedet. Skal dejen være mere flydende på dette stadie?
    Dine boller på dit billede ser meget hævede og luftige ud, nærmest som burger boller! Sådan bliver mine slet ikke, de er lige så knoglede som da jeg formede dem. Mon du har et forslag til hvad jeg gør galt? 🙂

    Mvh Lise

    • Tekla Indlægsforfatter

     Hej Lise
     Mine ændrer faktisk heller ikke noget særligt størrelse. Jeg bruger altid den gule husk, og afvejer det netop fordi de i vægt bør kunne erstatte hinanden uden ændringer. Men tilføj evt en ekstra dl vand for at se hvad der sker. Dejen er klistret, og det er vigtigt, at have rigeligt vand på hænderne, når du former bollerne.
     De sidste to gange jeg har bagt dem, har de også været lidt for lidt hævede, fordi jeg har skiftet mærke af havre mel. Så i modsætning til hvedemel, som altid opfører sig ens oplever du indimellem, at glutenfri mel ændrer opførsel fra gang til gang.

     Jeg er ked af, at du kæmper sådan med de boller, for de er lækre og smager skønt. Håber at lidt ekstra vand kan løse problemet for dig. Jeg har som sagt oplevet det samme og overvejet, at ændre opskriften til, at bruge lidt mere vand.

     mvh Tekla

     • Lise

      Hej igen! Jeg tror at jeg skal have mere vand ved så, for jeg behøvede knapt nok at have vand på hænderne denne gang, da jeg formede bollerne. Mange tak for dine svar, det skal nok lykkes for mig til sidst! 😉