Noget om madspild og en lækker porresuppe med sød kartoffel og rød skovsyre


Print Friendly, PDF & Email

Vores madplan indeholder en restedag. Formålet er at vi får spist rester af lasagnen fra ugen eller laver en biksemad af forskkellige smårester fra ugens løb. Men det er også en god mulighed for at få brugt eventuelt overskud af grøntsager eller andet, som er indkøbt til ugens madplan. Ofte er det jo billigere at købe tre porrer end én, også selvom man kun skal bruge én til ugens madplan.

Jeg hader at smide mad ud, det gør ondt helt ind i min sjæl når jeg er nødt til det. Jubelen var stor da Stop Madspild bølgen for alvor tog fat og supermarkedskæderne tog det til sig. Bare fordi vi har alt i overflod, behøver vi jo ikke være ødsle og tankeløse. Som nævnt mange gange var det min farmor, som igennem barndommen lærte mig, at lave mad og hun var på ingen måde ødsel. Alt blev udnyttet og gemt med stor respekt for råvarerne. Hun havde en kæmpe køkkenhave, for hjemmedyrket var bedst! Mon ikke alle bedstemødre fra den generation var sådan, mere eller mindre. De har jo gennemlevet en krig og har levet i en tid, hvor man ikke bare gik hen i Fakta på hjørnet og købte det hele.

Én af de måder at bruge grøntsager til overs på er suppe, det smager skønt og er nemt at lave. Denne porresuppe er med en rest sød kartoffel og to porrer, som begyndte at se lidt triste ud i toppen. Sødekartofler kommer ofte som kæmper, hvor der i én er nok til 4 mennesker. Vi er jo kun to, så når det er kæmper, som er i grøntafdelingen har vi ofte en halv til overs. De holder sig ikke så længe når de er skåret over, så den kunne ikke gemmes til næste uge.

Porresuppe ville give mig mulighed for, at bruge begge grøntsager, så valget fald på den.

Suppe3-23

porresuppe med sødekartoffel og rød skovsyre

2 porrer
300 g sødekartoffel
25 g smør
3 fed hvidløg
1 spsk flagesalt
1 dl hvidvin
2 laurbærblade
2 stængler rød skovsyre
800 ml vand
1 dl fløde
salt og peber

1 håndfuld røde skovsyreblade
1 skalotteløg i tynde skiver
groft brød

Skær porrerne i tynde skiver, gem en del af den grønne ende af hver til at drysse over suppen til sidst. Skær sødekartoffel ud i små tern. Smelt smør på en stor pande og sauter de tre fed hvidløg, porreskiverne og sødekartoflerne med salt ved lav varme i 15 minutter. Det må ikke tage farve.
Hæld hvidvin over og lad det koge næsten ind, kom nu laurbærblade og skovsyrestængler i sammen med vandet. Bring det hele i kog og lad det simre i 30 minutter. Du kan evt binde laurbærblade og skovsyre stængler sammen med lidt madsnor. Fisk laurbærblade og skovsyrestængler op og blend suppen til den er glat. Tilsæt fløden, giv suppen et kort opkog og smag til med salt og peber.

Server med de grønne porretoppe i tynde skiver, tynde skiver skalotteløg og røde skovsyreblade samt lækkert groft brød. Evt disse boller bagt som flutes i stedet.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Hvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Facebook

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *