Masser af økologi, bæredygtighed og smukke madbilleder – FoodExpo 2018

Print Friendly, PDF & Email

D. 18 og 19 marts var jeg til FoodExpo 2018 i Herning. 10 haller i kongrescenteret fyldt med konkurrencer, interiør, udstyr, økologi, bæredygtighed og smukke madbilleder.

Jeg brugte størstedelen af tiden i de 3 haller, som husede økologi, bæredygtighed og dansk producerede produkter. Her fandt jeg Pure Passion Food med de lækre glutenfrie bageblandinger, Aurion med deres gode økologiske glutenfrie produkter, Tiny Gardens med deres spirer til forskellige slags karse.

I anledning af FoodExpo serverede Congresscenteret en lækker buffet, som jeg nød den ene dag.

Økologi, bæredygtighed og fermentering

Jeg er netop trådt ind i bestyrelsen i Aalborg Fødevarefællesskab og det er fordi økologi og bæredygtighed er vigtigt for mig. Jeg fandt masser af fantastisk inspiration til, at spise efter sæson og til at begrænse madspild.

Fra grums til gourmet fra Århus har fået en idé til, at bruge kaffegrums i stedet for, at smide det ud. Vi komposterer kaffegrums, men der er mange andre gode måder, at udnytte dét. Jeg har købt en spand med hjem, hvor vi kan komme vores kaffegrums i. Der er svampehyfer med og når spanden er fuld af kaffegrums, kan du høste lækre hjemmedyrkede østershatte. Du kan holde din svampespand kørende i lang tid, ved at udskifte 80 % af grumset efter høst og så starter processen forfra.

Der er også lavet en serie af cremer og scrubs med kaffegrums fra industriel produktion. Kaffegrums indeholder mange stoffer, som er gavnlige for huden og tilføjer små korn, som kan skrubbe huden frisk.

Tiny Gardens sælger frø og hampmåtter til din helt egen lille spirehave. Karse kender de fleste, men du kan spise spirer af alle mulige frø. Jeg har købt nogle forskellige frø og er i gang med, at teste hvilke jeg synes bedst om. Der er grønne og røde spirer, store og små spirer, som alle har forskellig smag. Som en bonus, er det også en virksomhed, som tager socialt ansvar.

økologi, bæredygtighed

Kombucha og vandkefir var også godt repræsenteret. Der var flere forskellige mærker af fermenterede drikkevarer på flaske. Hovedsageligt til salg på caféer og restauranter, og det er fantastisk at du snart kan vælge en vandkefir i stedet for en sodavand på caféer.

Dansk, glutenfri og økologisk

Da jeg snakkede med folkene fra Aurion, spurgte de hvor vigtigt økologi, bæredygtighed og danskproduceret er for mig. Det betyder helt sikkert noget og hvis jeg har valget, vil jeg købe danskproduceret økologi. Aurion giver mig dét valg på flere og flere af deres produkter. De har nu glutenfri, danskproduceret og økologisk hirse og boghvede. Min meny har et ganske fint udvalg af Aurions glutenfrie produkter og de fleste helskostforretninger kan skaffe dét de ikke har.

økologi, bæredygtighed

økologi, bæredygtighed

Pure Food Passion bruger ikke dansk eller økologisk i bageblandingerne. Det er få af ingredienserne, som kan fås økologisk, for slet ikke at tale om danskproduceret. Når det ikke kan gøres helt dansk og økologisk, vil det være halvhjertet og hæve prisen for meget. Til gengæld er der brugt energi på at gøre bageblandingerne lave i kulhydratindhold. LowCarb er de ikke helt, men de er langt under de andre glutenfrie alternativer på markedet, som ikke er LowCarb. Pure Food Passions bageblandinger, kommer ikke i supermarkederne, men de kan købes online eller i helsekostforretninger.

Økologi, bæredygtighed og genbrug i emballage

Ikke kun det vi spiser skal være bæredygtigt. Der var også fokus på genbrugsmaterialer og bæredygtige materialer i emballage og engangsservice. Specielt engangsservicen var der mange gode eksempler på nedbrydelige produkter, som ikke indeholder plastic.

Smukke madbilleder og 8 megatrends indenfor mad

Som du måske ved, har jeg taget en masterclass i foodstyling og fotografering. Jeg lærer stadig og genser materialet indimellem. På FoodExpo 2018 var der en fantastisk udstilling med nogle af verdens bedste madfotografer. Mekka for en nørd, som mig! Jeg brugte rigtig lang tid på at gå og kigge på de forskellige billeder. Specielt en serie billeder, hvor fisk og kød var fotograferet råt, på en baggrund af papir fangede min opmærksomhed. Hvert billede havde nemlig en to’er om du vil. Et billede af papiret efter at kødet eller fisken var fjernet. Det var nogle smukke former aftrykkene på papiret havde og det gav et helt nyt perspektiv på begrebet madkunst.

I forbindelse med udstillingen havde Pej Group lavet en lille udstilling omkring de 8 mega trends indenfor fødevareverdenen lige nu. En megatrend er meget overordnet og har mange undertrends og den strækker sig over en periode på 7-15 år.

De 8 megatrends

  1. Performance food

    Avantgarde – provokerende – visuel og sanselig – kokken er scenograf – grænsebrydende – eksperimenterende
    Her finder du molekylærgastronomien og det eksperimenterende nye nordiske køkken. Maden skal opleves og iscenesættes. Det må gerne ligne noget andet end dét smager af, så man overraskes og forundres.

  2. World Cooking

    Autentisk og tæt på – opsøgende og prøvende – forundring og forandring – national- og egnsretter – nye smagsretninger
    Det er opdagelsen af nye egne og krydderier. Egnsretter følges tilbage til den tidligste kilde. Det skal ikke tilrettes til skandinaviske ingredienser, i stedet importeres de specielle ingredienser.

  3. Food Doctor

    Sundhed – balance og variation – food for Life – forebyggelse eller helbredelse – todelt trend: almindelig sundhed eller berigede fødevarer
    Det er mad som en livsidentitet. De berigede fødevarer er i danmark meget begrænset af lovgivningen. Herhjemme er det hovedsagligt proteiner, som tilsættes til drikke, is, barer og lign. Hovedfokus ligger på atleter og næring til ældre og syge. I udlandet er der berigede fødevare med tilsatte vitaminer og mineraler. Free from bølgen er ikke officielt en del af denne trend, men jeg synes godt, at den kunne høre ind under her. Mange spiser fri for bestemte ting, fordi de føler, det gavner deres helbred.

  4. Modern traditions

    Gammeldags mad på en ny måde – nostalgi og autenticitet – håndværk, koge- og bagekundskab – tilberednings- og opbevaringsprocesser – traditioner og historie
    Det er slow cooking med langsomme processer og blærerøvsprojekterne. Der fermenteres og bages med surdej samt syltes og konserves.

  5. Essential Cooking

    Simpel og ærlig mad med indhold – idealisme, økologi og bæredygtighed – transperans – keep it simple – råvarernes egen smag – mindre portioner
    Det smager, som det ser ud. Simpel mad med smag i fokus. Det er naturlige råvarer, intet forabejdet her, med mindre det er hjemmelavet. Free from, som glutenfri, mælkefri og vegansk.

  6. Local Kitchen

    Nærhed og autenticitet – lokalfremstillet – kortrejst – håndværk og specialiteter – tillid, transperans, kvalitet – produkter med historie – så lokalt som muligt.
    Genopblomstringen af de lokale torvemarkeder. Lokale indkøbsforeninger, som f.eks Aalborg fødevarefællesskab. Mikrobryggerier, -ciderier og – destillerier. Danmark er lille nok til, at lokalt er bornholmsk, nordjysk og sønderjysk på samme tid.

  7. Food Fix

    Forkælelse – nydelse – belønning – trøst – den lille synd – ego trend – det gode fix.
    Danskerne er verdensmestre i Food Fix. Vi har et af verdens største forbrug af søde sager og omfavner i stor stil den syndige livsstil.

  8. Gourmet Express

    Convinience – sundhed, kvalitet og hastighed – friskhed og variation – simple løsninger og emballage – easy to buy, cook, heat, eat – fresh food – situationisme
    Næste generation af convinience food. Niveauet på take away skal løftes. Måltidskasserne gør hjemmelavet mad nemt og hurtigt, samt sikrer variation. Gourmet hotdogs og street food.

Trends og modtrends

Flere af trendsene overlapper og nogle af dem har toppet og er ved at glide ud, mens andre stadig er på vej opad på vej opad. Økologi, bæredygtighed og nedbringelse af madspild kombineres i flere af dem med nemhed, nærhed, kvalitet og sundhed. De 8 trends kan sættes op overfor hinanden 2 og 2 som modtrends til hinanden.

Performance Food er modtrend til Essential Cooking.

Det eksperimenterende, som bryder rammerne overfor det traditionelle, som holder på det kendte.

World Cooking er modtrend til Local Kitchen

Hele verdens ukendte smagsunivers overfor det nære og kendte.

Food Doctor er modtrend til Food Fix

Mad for sundhed overfor mad for ren nydelse

Modern Traditions er modtrend til Gourmet Express

Langsom hjemmelavet mad overfor de hurtige løsninger med færdig eller halvfærdig mad.

Hvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *