I dag har jeg lavet en portion glutenfrie pebernødder. Jeg er pt hos min kæreste og han har en virkelig lækker ny Kenwood Major køkkenmaskine, som jeg ville teste. Jeg ville også have lavet brunkager, men Føtex havde udsolgt af potaske og stødt ingefær igår, så det blev kun til pebernødderne i dag. Overvejer om jeg får tid til at lave dejen i aften, så jeg kan bage dem i morgen. Men vi skal ud at spise og i biografen, for at se Hobitten, så det kommer nok til at knibe lidt.
Julestemningen begynder for alvor at sætte ind nu. I går aftes pyntede vi juletræ, jeg havde medbragt noget julepynt hjemmefra, da min kæreste ikke har noget. Det var bare en lille æske helt små julekugler og en ordentlig bunke flettede stjerner, som et par veninder og jeg har flettet. Vi lavede også en appelsin med nelliker og min dejlige nørdede kæreste forsøgte at lave en dødsstjerne på den, men det lignede langt mere et peacetegn.
Lige da jeg havde fået lavet dejen og begyndte at trille mine glutenfrie pebernødder, begyndte det at sne og det blev ved, til jeg var færdig med at bage pebernødderne. Så føles det virkelig som jul. Jeg blev lige nødt til at stoppe midt i bageriet og gå ud for at tage et billede i haven 😀
Opskriften jeg har brugt er en kombination af flere forskellige, jeg synes sjældent en opskrift er helt som jeg ville gøre det, så jeg modiffer altid og blander flere sammen, for at få det resultat jeg ønsker.
Glutenfrie pebernødder
1 spsk husk
1 dl vand
125 g blødt smør (margarine)
125 g sukker
½ spsk mørk sirup (kan udelades)
1 tsk stødt kardemomme
½ tsk stødt hvidt peber
2 æg
1 tsk Natron
260 g glutenfri mel
Pisk Husk og vand sammen og lad det stå i ca. 5 minutter. Pisk smør, sukker og sirup i og tilsæt kardemomme, peber og natron. Pisk æggene i og tilsæt melet lidt ad gangen.
Dejen skal være lidt blød og klistret. Drys bordet med lidt mel og rul dejen ud til pølser. Skær pølserne ud i små stykker og tril pebernødderne til små kugler. Brug ikke mel på fingrene når du arbejder med dejen, varmen fra fingrene gør, at den ikke klistrer pga. smørret.. Bag dem ved 200 ºC i ca 5 minutter.Lav
Jeg lavede dem ikke helt små, da jeg godt kan lide mine pebernødder lidt store, men det gør du som duforetrækker.
Pebernødderne er færdige når de begynder at blive gyldne langs kanten. Hvis de får for længe begynder de, at “smelte” og flyde ud og blive meget gyldenbrune i farven.
De skal ligge og køle helt af ude på bordet, så hærder de lidt, da de er løse i det og bløde men sådan foretrækker jeg dem også og de smager helt fantastisk. Her er de serveret sammen med de glutenfrie klejner.
hej
jeg er virkelig nybegynder indenfor glutenfri madlavning og bagning .
du skriver 260 g glutenfri mel så kommer min nybegynder-tvivl op og overdøver al sundfornuft hos mig. hvad er glutenfri mel?
altså udover at være fri for gluten, selvfølgelig, tænker er det alm. hvidt mel uden gluten? Er der noget som hedder sådan, glutenfri mel?
jeg har været i flere store supermarkeder som sælger glutenfri produkter og finder ikke glutenfri mel , jo men då bliver der rismel, majsmel, osv . poserne fra Urtekram som ligger mel 24 – 30 kr.
så findes der noget Finax rød , orange farvet store mælkekarton fm glutenfri mel.
håber du kan læse at jeg er total nybegynder som er forvirret.
mvh Pernille
Forfatter
Hej Pernille
Glutenfrit mel dækker over alle de glutenfrie alternativer. Det kan være ren rismel, majsmel eller en af melblandingerne som dem fra finax. Grunden til, at jeg her ikke skriver en specifik er at opskriften virker med flere forskellige, så man kan bruge den man føler sig mest tryg ved eller synes smager bedst.
Jeg har lavet en liste over dem jeg bruger og hvordan de virker. her er ikke medtaget blandingerne da jeg foretrækker at blande selv. Men indtil du er mere tryg i det vil jeg foreslå du bruger orange finax. Den er naturligt glutenfri og meget aal round.
Hvis du gerne vil kigge på det finder du listen her http://glutenfriforbegyndere.dk/glutenfrie-meltyper-og-deres-bageegenskaber/
Du stiller bare alle de spørgsmål du har brug for, jeg har denne side for netop at hjælpe andre, så de får så nem en start som muligt.
Håber du får styr på det hele 🙂
Hilsen Tekla
Hej
tusind tak for dit svar.
jeg er kommet godt igang med bageriet. jeg er ved at forberede mig på julebagningen , du ved , :0) samle inspiration og opskrifter, de nemme til at starte med.
jeg har dine pebernødder med i min inspirations bunke af opskrifter.
dejlig liste du har lavet over div mel sorter/typer.
tak og god dag.
Forfatter
Selv tak 🙂
Håber du lykkes med nogle gode julekager, det gør julen så meget sjovere 😀
Hej Tekla
Jeg har netop tilmeldt mig dit nyhedsbrev.
To spørgsmål : hvor finder jeg samtlige af dine julekager ?
Og ved du hvor kan købe orange finax (Jylland / Aarhus )?
Tusind tak for din hjælp og god jul 😉
Vh Vivi Busch-Christensen
Forfatter
Hej Vivi
Dette års juleopskrifter kommer på mail i morgen og d. 26 får du en ekstra overraskelse.
Resten af mine juleopskrifter finder du her https://teklaskoekken.dk/?s=Jul
og opskrifter fra de forrige års julekalendere kan du købe her https://teklaskoekken.dk/downloads/glutenfrie-julefavoritter-teklas-bedste-juleopskrifter/
Orange Finax laves desværre ikke længere, så den kan du ikke købe længere. Jeg er igang med at opdatere de opskrifter hvor den er brugt på bloggen, så de er med min egen mellblanding.
God jul til dig og din familie 🙂
Tekla