SPIS! Odense Food Festival – et foredrag med Mogens Bisgaard og et år i champagne

Print Friendly, PDF & Email

Jeg har udvalgt de arrangementer, som jeg finder mest interessante. Kunne jeg have deltaget i dem alle, så gjorde jeg det, men jeg måtte begrænse mig og vælge.

Dag 2 bød først på et virkeligt fantastisk foredrag om terroir med Mogens Bisgaard og dernæst på en film om et år i Champagne.

Terroir ved Mogens Bisgaard:

Hvad betyder terroir har folk spurgt mig om, når jeg fortalte jeg skulle til et foredrag om det. Jamen det betyder jord, helt specifikt den jord en given fødevare er dyrket i, opvokset på eller på anden måde kommer fra. Normalt dækker det over de karakteristika, som en fødevare optager fra sine omgivelser.

Mogens Bisgaard udvidede begrebet til at dække samspillet mellem mennesket og jorden, hvordan vi forvalter den jord og de fødevarer vi producere på den. Samspillet med lokalsamfundet og mellem bonden og forbrugeren.
Bæredygtighed og miljø spiller en stor rolle i det samspil, men også smagen og kvaliteten af de fødevarer vi får, er påvirket af samspillet. Jo kortere kæden er fra producent til forbruger, jo bedre kan samspillet være. Normalt har vi idag intet samspil med bonden, som har dyrket grøntsagerne vi køber nede i Fakta.

Med meget velvalgte eksempler, viste han hvordan, der langsom dukker modreaktioner på industrialiseringen af fødevarer op. Både dem der har beholdt deres lokale islæt og dem som nu genindfører det med forskellige tiltag. F.eks var jeg meget imponeret over projektet med anddelsgrise. Hvor man køber en anddel af en gris, når den bliver født og så får man senere sin anddel i kød.

2015-09-10 17.08.07
En smør centrifuge for at visualisere industrialiseringen af dansk fødevarefremstilling

Mogens Bisgaard skriver om madkultur, det gør han på sin blog som hedder Madkultur sjovt nok. Her tager han den danske madkultur under kærlig behandling, som den helt klart har brug for.

Idag fik jeg også det klare svar på, hvad biodynamisk dækker over. Har flere steder set varer med mærket eller specielt bagerier, som laver biodynamisk brød. Det betyder, at det er fremstillet i et lukket system. Ingen ressourcer tilføres udefra, heller ikke vand til vanding af marker. Kornet til at fodre grisen er dyrket på marken ved siden af, gødet med grisens efterladenskaber. Ressourcerne går i ring så at sige.

Har i interesse for bæredygtighed og madkultur, så kig endelig forbi hans blog.

Hvorfor fandt jeg lige det her interessant? Jo når man får diagnosen Cøliaki eller glutenintolerance, så skal man pludselig til at læse ingredienslisten. Der er jo gluten i rigtig mange ting, selv ketchup og mayonnaise indimellem. Og når man begynder at læse ingredienslisten, så bliver man meget mere bevidst om, hvad det er man kommer i munden. For mig vækkede det jo en gammel fascination af, hvorfor man kommer de forskellige ting i. Min farmor må simpelthen nogle gange, have fået spat af mine evindelige spørgsmål. Hvorfor bruger du den til det brød, da du bagte det der brød, kom du det der i?
Med det hører jo også viden om hvor maden kommer fra, ikke kun hvad der er i, men også hvor kommer det fra. Og så er vi jo netop ovre i noget, som ligger tæt op ad det som Mogens Bisgaard talte om i dag. Min umættelige nysgerrighed bringer mig ofte vidt omkring.

A Year in Champagne:

Eventet startede med et glas fynsk produceret boblende vin fra Nyholmgaard og en lille snack fra Summerbird. Altimens John Hoppe, som har Vinoble her i Odense fortalte lidt om Nyholmgaard og champagne.
Vinen fra Nyholmgaard var virkelig lækker og får du chancen for at drikke deres vin, så slå til 😉

A-year-in-champagne

Filmen gav et indblik i champagneproduktionen og livet i champagnehusene. Det var en hyggelig gennemgang af hvordan champagne bliver til. Jeg nyder mousserende vin generelt men har kun få gange fået ægte champagne. Det var lidt sjovt at se hvordan champagneregionen har regler for alt, som andre producenter af mousserende vine ikke er underlagt. Disse regler er for at sikre god kvalitet hver gang, men også for at sikre, at ingen har en fordel frem for de andre.

Har du interesse for vinproduktion, historien bag vinene og området, så er det en fantastisk film at se. Hvis du har interesse for at se hvordan disse mennesker lever og gør forretning er det også en meget god film. Har du derimod ikke interesse i nogle af de ting, så vil du nok kede dig en del med at se den.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Hvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *