Tanker om glutenfri bagning, rismel og arsenindhold i ris

Grænseværdier for arsen i ris

I dag d. 1 Januar 2016 træder en eu grænseværdi for indhold af arsen i ris, og produkter lavet af ris i kraft. Det vil måske få betydning for visse glutenfrie produkter, da de ofte indeholder en del ris eller rismel.

Arsen findes i organiske og uorganiske forbindelser og det er de uorganiske, som ikke er så gode. De er kræftfremkaldende i høje koncentrationer. Arsen findes i ris, da ris vokser i vand og derfor optager det fra vandet.

Arsen og glutenfri kost

Jeg har forsøgt at sætte mig ind i hvilken betydning det har, da jeg selvfølgelig er opmærksom på at min glutenfrie kost indeholder mere ris end normal dansk kost. Det kommer det til, når rismel indgår i næsten al bagning.
Jeg har undersøgt om man evt kunne vælge bestemte typer ris, finde nogen fra bestemte områder eller på anden måde sikre sig, at man får de ris med mindst uorganisk arsen. Det kan man desværre ikke.
Den nye grænseværdi hjælper dog, så ved man i det mindste, at det ikke overstiger den tilladte værdi. Indtil videre er der fastsat grænseværdier for hele ris, riskiks/riskager, rispapir og risprodukter til fremstilling af mad til spædbørn.
Her kan i se grænseværdierne i bunden af dokumentet, det er i μg arsen/kg risprodukt. (mikrogram er en milliontedel gram)

Det er desværre sådan, at der findes en højere mængde uorganisk arsen i fuldkornsrismel og brune ris. Hvilket er upraktisk fordi, vi netop har behov for, at bruge fuldkorn, så meget vi kan, da vi ikke har de sædvanlige kilder at trække på.

Alternativer til rismel

Jeg har derfor været ved at undersøge hvilke meltyper, som man kan bruge i stedet for rismel, da jeg ønsker at minimere mit indtag af arsen, men ikke få for lidt fuldkorn og fibre. Jeg er kommet frem til at de bedste alternativer er sorghummel, teffmel og hirsemel. Sorghummel og teffmel findes i fuldkornsversioner og hirse indeholder en god portion fibre. Jeg har en gennemgang af alle de glutenfrie meltyper jeg bruger, den finde i her.

Man skal selvfølgelig ikke blive bange!
Der er ikke overhængende fare ved at bruge rismel, heller ikke fuldkorn!
Men det er en god idé, at være opmærksom på problematikken og bruge alternativer, hvor man kan.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

2 Comments

  1. Canan
    2018-03-28 / 4:08 pm

    Hej Tekla
    Sikke en fin side du har, og virkelig stor viden om gluten.
    Jeg spiser ikke boghvedemel og majsmel….. Har prøvet at lave brød med havremel, rismel og husk (det gule) men det er blevet så tungt og tørt 😦
    Har du en opskrift jeg kan bruge? har kigget din side igennem, men der er enten majsmel eller boghvedemel i opskrifterne som jeg jo ikke kan tåle. Håber du kan hjælpe er lidt på bar bund.
    Vh.

    • Tekla
      Forfatter
      2018-03-28 / 5:08 pm

      Hej Canan
      I de fleste af mine opskrifter kan du erstatte majsmel og boghvedemel med en anden mel. Det kan være rismel eller havremel, men ellers kan du bruge hirsemel eller kikærtemel.
      Håber du får bagt noget lækkert brød 🙂
      Mvh Tekla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *