Glutenfri Valentinsdagsmenu


Print Friendly, PDF & Email

Jeg ved, at dagen betyder meget for mange. Så jeg har valgt at sammensætte en lækker glutenfri valentinsdagsmenu, man kan lave til sin udkårne.

Jeg fejrer ikke valentinsdag, det er ikke en tradition, jeg har lyst til at holde. For mig bliver det automatisk uromantisk. Udelukkende ud fra det kriterie, at en person gør noget romantisk for mig, fordi det er den 14 februar. Det bliver pligt og vane, mere end noget man gør, fordi man i øjeblikket ikke ønsker andet, end at gøre den anden glad. Det bliver forbundet med forventninger og krav til hvad og hvordan man skal være romantisk og mister spontaniteten. Og det så er vist nok sure opstød fra skabsromantikeren 😉

Jeg synes selv, at det er meget romantisk, hvis en mand har brugt hele dagen, evt. flere dage, i køkkenet, for at lave en lækker middag til mig. Langt mere romantisk end hvis han inviterer mig ud at spise et sted. Indsatsen og energien lagt i, at gøre mig glad og tilfreds er større. Dertil kommer, at det er nemmere, at skabe en romantisk stemning i et intimt og privat rum, end på en restaurant blandt mange mennesker. Den rette lyssætning og musik kan man nemmere selv styre 🙂

Så dette er ikke kun til jer selv, men også til jeres kære, så de kan forkæle jer 😉

Alle tre retter er lavet så det meste kan forberedes dagen før, så det bare skal anrettes og serveres på selve dagen. Jeg har også skrevet tidsangivelser på, så i har en idé om hvor lang tid det tager, at forberede maden.

Glutenfrie hjerteformede blinis med røget laks og krydderost

008

Glutenfrie blinis med laks og flødeostcreme

Jeg brugte min glutenfrie pandekageopskrift, som i finder her

Jeg lavede en halv portion og brugte ca 1/3 til at lave 8 blinis, resten lavede jeg amerikanske pandekager af (dem kan du evt gemme til en lækker morgenmad dagen efter eller starte Valentinsdag med).

15 g smør
88 g Schärs mix C
1½ dl mælk
1 æg
½ tsk salt
½ tsk bagepulver

1 tsk timian i den del af dejen der bruges til blinis.

smøret smeltes på panden. Mel og mælk piskes godt sammen, æg, salt og bagepulver piskes i og til sidst piskes det smeltede smør i. Dejen hviler i et kvarters tid. Udstiksformen stikkes ned i smør og sættes på den varme pande, med en sovse ske fyldes lidt dej i – ca ½ cm op. Når dejen er helt stivnet løftes formen op med en madpincet, hvis blinissen følger med skubbes den ud af formen med en gaffel og den vendes og bages på den anden side.

002

Blinisbagning i form

Hvis du ikke er så meget til hjerter så kan du vælge en anden form f.eks blomster eller hvis din udkårne har et yndlingsdyr og du har en form med det dyr.

Tidsforbrug: At bage pandekager tager sin tid så sæt en god time af til at lave 8 blinisser og amerikanske pandekager af resten. Det er en fordel at lave dem dagen før, da det frigiver tid til at hygge på selve dagen 🙂

Pynt:

3 tsk pikantost
1 creme fraiche
100 g røget laks

Rør pikantost og creme fraiche sammen og læg en lille teskefuld på hver blinis. Skær laksen i strimler og rul dem lidt skævt så de kommer lidt til at ligne roser og sæt dem ned i ostecremen. Spar lidt på cremen, der var lidt for meget på disse.

Tidsforbrug: det tager 10-15 minutter at anrette og ser så smukt ud 🙂

Vinforslag: Jeg ville servere en kold Riesling eller Chardonnay til.

En fortolkning af brændende kærlighed med hjertet

003

Kartoffelmos i ovn

Den klassiske ret brændende kærlighed, er perfekt til lejligheden. Jeg er stor fan af portionsanretning, når der skal gøres lidt ekstra ud af maden. Det er en nem måde at få maden til at se ud af mere, end den er.
For at gøre det nemt og hurtigt, så har jeg valgt en bagt version af brændende kærlighed. På den måde kan kartoffelmosen laves dagen før, det skal så bare lige bages i oven i 20 minutter før servering.

600 g kartofler
40 g smør
½-1 tsk havsalt evt kryddersalt
lidt fløde

50 g revet god cheddar

Kartoflerne skrælles, skæres i tern og koges i usaltet vand, til de er godt møre. Vandet hældes fra og smør og salt tilsættes. Kartoflerne moses godt, jeg bruger håndmikseren med piskeris, men hvis man foretrækker det, kan man mose det godt med en gaffel og derefter passere det igennem en sigte. For at få den rette konsistens kommes lidt fløde i, mosen skal være lidt fastere end du normalt ville lave den. Kartoffelmosen fordeles nu i to små ovnfaste fade, jeg har brugt de hjerteformede skåle fra Le Creuset.
Den revne cheddar drysses over overfladen og de bages ved 200 grader i 20 minutter. Når osten er helt smeltet og begynder at blive gylden i kanterne er de færdige.
Hvis man gerne vil have ostesmagen hele vejen igennem mosen, kan man røre den revne cheddar ind i mosen, før det kommer i ovnen.

Tidsforbrug: Det tager en god time at skrælle, koge og mose kartoflerne, og ca en halv time at anrette den i skåle og bage den.

200 g bacon i tern
1 stort løg i grove tern

lidt frisk persille.

Bacon steges næsten sprødt og løgene tilsættes. Steg til løgene er klare og baconen er så sprødt, som du foretrækker det.

Bacob/løg drysses let over kartoffelmosen og det pyntes med lidt persille. Resten af bacon/løg serveres i en skål ved siden af, så man kan fylde mere på, efterhånden som man spiser kartoffelmosen. Jeg foretrækker en god tomatpesto til i stedet for den klassiske ketchup, men det er jo smag og behag.

Tidsforbrug: ca de 20 minutter kartofflemosen er i ovnen.

Vinforslag: Da retten smager meget af bacon og derfor er lidt salt vil jeg vælge en shiraz/Cabernet Sauvignon blanding til, den er mild med let krydret eftersmag.

Hvid choklademousse med friske jordbær

010

Hvid chokolademousse

Jeg var så heldig at finde friske (eller semifriske) jordbær, men ellers kan man næsten altid få friske hindbær i de store supermarkeder. Og røde bær ser smukt ud ovenpå hvid chokolademousse. Resten af jordbærrene skar jeg i skiver og serverede ved siden af.

Portionen her er beregnet til 4 personer og man kan enten lave en halv portion, eller gemme resten.

150 g god hvid chokolade
2 ½ dl fløde
6 pasteuriserede æggeblommer
50 g sukker

knæk chokoladen i mindre stykker og smelt den forsigtigt over vandbad. Pisk fløden til flødeskum og pisk sukker og æggeblommer godt sammen i en anden skål. Den smeltede choklade piskes sammen med æggeblomme/sukkermassen. Vend forsigtigt flødeskummet i lidt ad gangen og hæld moussen op i enten 4 portionsskåle eller  én serveringsskål. Stil moussen i køleskabet i minimum 4 timer men helst natten over.
Jeg havde tre af de små hjerteformede skål fra Le Creuset og det passede at fylde alle tre op. Det er en ret stor dessert, men man behøver jo ikke spise den på én gang, man kan jo gemme lidt til senere på aftenen 😉

Tidsforbrug: det tager ca en halv time at lave moussen og så skal den jo stå på køl i minimun 4 timer helst natten over og så 10 minutter til at rense og anrette de friske bær ovenpå.

Vinforslag: Jeg ville vælge en af de mindre søde Astier eller en hvid portvin til denne dessert, da mousse af hvid chokolade er meget sød.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Hvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Facebook

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *