Glutenfrie honningkager – som dem man køber hos bageren

Print Friendly, PDF & Email

Jeg fik den idé, at det kunne være fantastisk, at lave glutenfrie honningkager. I ved de der honninghjerter med chokoladeovertræk og et lille glansbillede af julemanden. Rigtige honningkager!

Så jeg gik igang med at læse op om det og faldt over en artikel i samvirke, hvor en bager forklarede principperne bag honningkagebagning. Det tog næsten modet fra mig, da processen bygger på den strukturelle ændring, der sker med gluten når det påvirkes af honning igennem en månedlang lagring.
Damn, så honningens indvirkning på gluten er det primære for, at få den luftige bløde og samtidigt lidt seje kage, som honninghjerter er.

En masse forsøg blev lavet

Da jeg elsker en udfordring, besluttede jeg mig for at prøve alligevel. Jeg valgte at teste med forskellige melblandinger, da de er udviklet til at efterligne hvedemel og gluten så meget som muligt. Så tre forskellige af dem blev testet med og uden tilsættelse af husk under og efter lagring med honning.

Det med at bruge melblandinger har jeg bittterligt fortrudt. De to der virkede er udgået og så startede jeg forfra!
Derfor har jeg nu udviklet min egen melblanding, som jeg ved ikke udgår og som virker hver gang. Den er supersimpel og nem at lave og så har du altid den gode melblanding på lager.
Du kan finde den lige her.

2015-11-17 21.22.09

2015-11-17 18.39.38

2015-11-17 21.46.46

Glutenfrie honningkager

De er blevet præcis, som jeg drømte om. Hvert år når jeg laver dem, gerne i nye former, vender minderne tilbage til barndommens julemarkeder. Det var årets højdepunkt at få et honningkagehjerte med et glansbillede af julemanden på.

Glutenfrie honningkager

Dn ultimative julekage! Honningkagehjertet med chokoladeovertræk og et glansbillede af julemanden - helt glutenfrie.

Ret kage
Køkken Dansk
Keyword Honningkage, Honningkagehjerte, Jul

Ingredienser

Fordejen

  • 270 g honning
  • ½ dl vand
  • 10 g psylliumfrøskaller
  • 250 g lys glutenfri basismel

slutdejen

  • 2 ½ g kanel stødt
  • 2 ½ g nelliker stødt
  • 2 ½ g ingefær stødt
  • 5 g potaske
  • 5 g hjortetakssalt
  • 1 stk æggeblomme

pynt

  • 200 g overtrækschokolade

Sådan gør du

Fordejen

  1. Kom honning i en gryde og varm det forsigtigt op til det er helt flydende. 
    Det må ikke koge.

  2. Pisk vand og psylliumfrøskaller i den lune honning.

  3. Pisk melblandingen i til det er en klistret dej og lad det køle af. 

  4. Stil dejen i køleskabet i en lukket beholder i 4-6 uger.

Slutdejen

  1. Bland alle krydderierne sammen og bland dem med æggeblommen.

  2. Tag din fordej ud af køleskabet og vend den ud på bordet. Nu skal du arbejde krydderblandingen godt ind i dejen. Det skal være helt blandet. 

  3. Rul din færdigblandede dej ud på et meldrysset bord og stik kagerne ud i den form og størrelse du foretrækker. 

  4. Læg dine kager på en bageplade med bagepapir og bag dem i en forvarmet ovn ved 180 °C i 6-8 minutter.
    Lad dem køle af på bagepladen.

Pynt

  1. Smelt chokoladen og overtræk de afkølede kager. 

Opskriftsnoter

Hvis din fordej har sat sig fast i den beholder det har stået i på køl, kan du dyppe den i kogende eller meget varmt vand, så løsner den sig nemmere. 

Det kan også være en god idé at lade fordejen står ude ved stuetemperatur natten over, da den så er nemmere at arbejde med. 

Hvis du gerne vil pynte med noget andet en mørk chokolade. Kan du bruge hvid chokolade og farve det med blåbærstøv eller hindbærstøv. 

Glutenfrie honningkager uden chokoladovertræk kan holde sig ca. en måned på køl.

11169885_10205816848273188_6243836882272345809_n

Hvis du føler at andre også skal have glæde af min blog, kan du dele den med dine venner lige her.
Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

16 thoughts on “Glutenfrie honningkager – som dem man køber hos bageren”