Sidste år forsøgte jeg mig med klejner efter en glutenfri opskrift, men de blev ikke gode. Dejen var for blød til, at rulle ud og forme, så jeg måtte ælte mere mel i, det gjorde dem tørre og mildest talt smagsløse. Derfor har jeg i år brugt, alle de glutenfrie bagerefaringer jeg har gjort mig det sidste år til, at lave denne opskrift. Det er nødvedigt med en strukturgiver, når dejen skal rulles ud og have en bestemt form, du finder en oversigt over strukturgiverne her. I den oversigt kan du også læse, hvad du kan bruge i stedet for husk, hvis du ikke bryder dig om smagen af husk.
Derudover har jeg erfaret, at der ofte er brug for lidt ekstra krydderier i glutenfrit bagværk. Strukturgiverne kan godt skjule smagen, så det er en god idé, at øge mængden af krydderier en lille smule.


Glutenfrie klejner
1 dl mælk
½ dl fløde
1 spsk Husk
100 g smør/margerine
60 g sukker
1 æg
1 spsk revet citronskal
1 spsk citronsaft
½ tsk kardemomme
½ tsk vanillepulver
175 g Gf mel Orange finax
Palmin til at kogning
Pisk mælk, fløde og husk sammen og lad det stå i 5 minutter. Kom smør og sukker i og pisk det sammen til det er en ensartet masse. Tilsæt æg og pisk til det er luftigt. Tilsæt cirtonskal, citronsaft, kardemomme og vanillepulver og pisk det hele sammen. kom melet i og lad det køre på maskinen i et par minutter, til det er arbejdet godt sammen. Tag det ud og ælt det igennem på et meldrysset bord til dejen slipper. Rul det ud på et let meldrysset bord og skær klejnerne ud. Kog dem i palmin til de er gyldne på begge sider. Jeg vendte dem et par gange, så de blev jævnt gyldne.

Portionen her giver ca. det halve af hvad der er i dåsen. Dobbeltportion fylder en stor kagedåse helt op. Det er vigtigt ikke at lægge dem i kagedåsen, før de er helt kolde, for så bliver de bløde. Jeg kom dem i for tidligt, så lad dem ligge og lufttørre natten over, før du kommer dem i kagedåsen. På den måde holder de sig lækre. Er de blevet bløde kan du lægge dem ud på en tallerken i nogle timer, så bliver de mere sprøde igen.

5 thoughts on “Glutenfrie klejner”
Smørret skal det smeltes inden det kommer i dejen???
Glæder mig il at prøve den ;-9
Hej Linda
Jeg smelter ikke smørret, jeg tager det ud lidt før så det er blødt og lader maskinen køre til det er blandet sammen og er blevet jævnt.
mvh Tekla
Kan bruge andet mel end Finax hvis man ikke kan tåle hvedestivelse? 🙂
Hej Olivia
Du kan sagtens bruge en anden glutenfri melblanding, som ikke er for mørk eller grov.
Det, som var godt ved den orange finax, som jeg brugte her, er netop, at den var uden hvedestivelse. Desværre er Finax holdt op med at lave den. Det var ellers den eneste melblanding, jeg har haft et godt forhold til .
Mvh Tekla
Har du prøvet dem med en anden type mel så?